Προφυλακίσεις για το “Ταμείο Μολυβιάτη”- Αρκάς μηχανικός ανάμεσα

Πρέπει να διαβάσετε

 

 

 

Τις 400 σελίδες αγγίζει – σύμφωνα με πληροφορίες μας – το κατηγορητήριο για την υπόθεση με το “Ταμείο Μολυβιάτη” και τα χρήματα που είχαν συγκεντρωθεί για τους πυρόπληκτους των πυρκαγιών του 2007, ενώ η δικογραφία είναι ίσως μια από τις μεγαλύτερες, που έχουν σχηματιστεί…

Εξελίξεις υπάρχουν στην υπόθεση με το λεγόμενο “Ταμείο Μολυβιάτη”, το οποίο είχε συσταθεί το 2007, με σκοπό να συγκεντρωθούν χρήματα για να δοθούν ως βοήθεια στους πυρόπληκτους της Πελοποννήσου, εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς που είχε ξεσπάσει το καλοκαίρι του 2007 στην Πελοπόννησο με τραγικά αποτελέσματα σε ανθρώπινες ζωές και στο φυσικό περιβάλλον.

Εδώ και περίπου δυο χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη ανακριτική διαδικασία για τέσσερα κακουργήματα, με την εμπλοκή στελεχών του ΥΠΕΧΩΔΕ (έτσι ονομαζόταν τότε το υπουργείο) και ιδιώτες πολιτικούς μηχανικούς να βρίσκονται στο κατηγορητήριο, καθώς τα χρήματα, που επρόκειτο, να δοθούν στους πυρόπληκτους για την αποκατάσταση των σπιτιών τους, “έκαναν φτερά”, με αποτέλεσμα να μην φτάσουν, σε κάποιες περιπτώσεις, ποτέ στους πραγματικούς δικαιούχους.

Να σημειώσουμε, πως στην δικογραφία υπάρχουν αναφορές για σημαντικά παραπτώματα (όπως πλαστογραφίες κ.α.) και έχουν ήδη προφυλακιστεί δυο πολιτικοί μηχανικοί (στελέχη του υπουργείου) και ένας ιδιώτης πολιτικός μηχανικός (από την Αρκαδία).

Το “ταμείο Μολυβιάτη” συστάθηκε με αφορμή την τραγωδία του 2007 στην Πελοπόννησο και συγκέντρωσε χρήματα από δωρεές σε λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος.  Στο ταμείο αυτό συγκεντρώθηκαν 198.000.000 ευρώ από 93.000 δωρητές και ως το 2010 έφτασαν συνολικά περίπου (με τόκους και δωρεές) στα 210.000.000 ευρώ.

Απαντήσεις για το πού πήγαν τα χρήματα του Ταμείου Μολυβιάτη επιχείρησε να δώσει το 2013 ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, με έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή μετά από σχετική ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το υπόλοιπο του Λογαριασμού Αρωγής Πυροπλήκτων (πρώην Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών ) ανερχόταν στις 10 Απριλίου του 2013, στο ποσό των 92.717.809,39 ευρώ.

Το συνολικό ποσό των χρηματοδοτήσεων ανερχόταν σε 27.686.811,45 ευρώ, εκ των οποίων, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή, το μεγαλύτερο ποσό κατευθύνθηκε για αιτήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ σε μόλις 2,6 εκατ. ευρώ ανήλθε η χρηματοδότηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Υπενθυμίζεται, πως στο φως της δημοσιότητας είχαν έρθει στοιχεία έρευνας της Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, σύμφωνα με τα οποία χρήματα του λεγόμενου “Ταμείου Μολυβιάτη” κατευθύνθηκαν και σε περιοχές που δεν είχαν πληγεί από τις πυρκαγιές του 2007.

Το κατηγορητήριο σύμφωνα με πληροφορίες μας φτάνει κοντα τις 400 σελίδες, ενώ η δικογραφία που έχει σχηματιστεί καταλαμβάνει ένα δωμάτιο.

Η υπόθεση λοιπόν που ερευνάται από τις δικαστικές αρχές επί της ουσίας βρίσκεται στην αρχή, είναι σε εξέλιξη κι έχει δρόμο ακόμα για τις δικαστικές αίθουσες.

 

Τελευταία νέα

Ναύπλιο| Καταργούνται Οριστικά ΔΟΠΠΑΤ και ΔΟΚΟΙΠΑΝ

Προς οριστική κατάργηση ΔΟΠΠΑΤ και ΔΟΚΟΙΠΑΝ σύμφωνα με τον νέο νόμο. Αυτό ανέφερε ο αναπληρωτή υπουργός Εσωτερικών κ. Λιβάνιος κατά...

Περισσότερα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο