Αν. Μάνη: Καταγγελία Βανδαλισμού πινακίδων στη Κέρια

Πριν από λίγες ημέρες υπέπεσε στην αντίληψή μας κρούσμα βανδαλισμού (κάλυψη με μαύρο σπρέι) των δύο πληροφοριακών πινακίδων, που έχουν τοποθετηθεί κοντά στη νότια είσοδο του χωριού μας («Κέρια»), δίπλα στο δρόμο.
Η μεν πρώτη, είναι πινακίδα οδικής κατεύθυνσης του Δήμου προς τον οικισμό μας και προς το κοντινό «Δρυ», ενώ η δεύτερη είναι ενημερωτική και σχετική με τον ευρισκόμενο στο χωριό μας βυζαντινό Ναό του Αγίου Ιωάννη, μνημείο του 13ου αιώνα.
Σημειώνουμε ότι η δεύτερη αυτή πινακίδα, που αφορά στο Ναό, έχει τοποθετηθεί προ καιρού με δική μας πρωτοβουλία και με μοναδικό σκοπό την πολιτισμική ανάδειξη και την προστασία του μνημείου.
Βεβαίως προηγουμένως είχε προηγηθεί και αίτηση μας, για την τοποθέτηση ενημερωτικής πινακίδας από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού (Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας), αίτηση ωστόσο που ουδέποτε απαντήθηκε – ικανοποιήθηκε από τους αρμόδιους. Κατά τα άλλα, το μνημείο θεωρείται βάσει νόμου «προστατευόμενο».
Επανερχόμενοι στο κρούσμα βανδαλισμού, επισημαίνουμε ότι ο αδίστακτος δράστης έχει μαυρίσει με σπρέι, ακόμη και τα εκκλησιαστικά σύμβολα, αλλά και το σταυρό, που εικονίζονταν επάνω στην δεύτερη αυτή πινακίδα !
Και αυτά σε μία χρονική περίοδο (περί τα τέλη Μαρτίου) που οι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής, αλλά και οι όποιοι πιθανοί επισκέπτες, δεν ξεπερνούν – λόγω εποχής και λόγω συνθηκών κορωνοϊού – τις μερικές δεκάδες !
Κλείνουμε δηλώνοντας ότι τέτοια ή παρόμοιου τύπου περιστατικά δεν μας πτοούν, αλλά ούτε και θα πρέπει να αποτρέπουν τον καθένα μας από την συνεχή προσπάθεια προστασίας και ανάδειξης του πολιτισμού στην ιστορική περιοχή μας. Απευθύνουμε επίσης έκκληση προς όλες τις αρμόδιες Αρχές, ώστε κατά το δυνατόν να επαγρυπνούν, για την αντιμετώπιση τέτοιων ή παρόμοιων απαράδεκτων περιστατικών.
20 Απριλίου 2021
Εκ της επιτροπής κατοίκων Κέριας