ΑρχικήΑΡΧΙΚΗ 1Τίμησαν τον Δρ Charles K. Williams για το ανασκαφικό έργο του στην...

Τίμησαν τον Δρ Charles K. Williams για το ανασκαφικό έργο του στην Αρχαία Κορίνθου

Η Ελλάδα τίμησε τους φημισμένους Αμερικανούς φιλέλληνες, τους αρχαιολόγους Σαρόν Στόκερ, Τζακ Ντέιβις και Τσαρλς Γουίλιαμς με αφορμή την Ημέρα του Φιλελενισμού τη Δευτέρα.

Η Έλληνας Πρόεδρος, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έδωσε στους μελετητές μετάλλια του Τάγματος του Φοίνικα, τιμή που ιδρύθηκε για πρώτη φορά το 1926.

Το Τάγμα απονέμεται όχι μόνο σε Έλληνες πολίτες που έχουν διακριθεί στις τέχνες και τη λογοτεχνία, την επιστήμη, τη δημόσια διοίκηση, τη ναυτιλία, το εμπόριο και τη βιομηχανία, αλλά και σε αλλοδαπούς που έχουν συμβάλει στη διεθνή θέση και κύρος της Ελλάδας.

Το σύγχρονο πρόσωπο του Φιλελληνισμού στην Ελλάδα

Στις 19 Απριλίου, την ημέρα του τραγικού θανάτου του Λόρδου Μπάιρον, του Βρετανού ποιητή που προσέφερε την περιουσία του και τη ζωή του στον Ελληνικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας το 1821, καθιερώθηκε ως Ημέρα Φιλελληνισμού στην Ελλάδα.

«Στο πλαίσιο των εορτασμών για την 200η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης, και θέλοντας να τιμήσουμε τη διαχρονική αξία του φιλελληνισμού, απονέμεται το μετάλλιο του Τάγματος του Φοίνικα σε τρεις διακεκριμένους Αμερικανούς αρχαιολόγους, τον Δρ Jack L. Davis, Δρ. «Sharon R. Stocker και Dr. Charles K. Williams», δήλωσε ο Πρόεδρος Σακελλαροπούλου στην ομιλία της.

Ο Δρ Charles K. Williams II είναι ομότιμος διευθυντής των ανασκαφών στην Κόρινθο στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα.

«Η 31χρονη παραμονή του στην Ελλάδα και η αφοσίωσή του στο ανασκαφικό έργο στην περιοχή της Αρχαίας Κορίνθου τον έχουν καταστήσει έναν από τους κορυφαίους αρχαιολόγους στον κόσμο, για την προώθηση του πολιτισμού μας.

«Η αγάπη του για τα ελληνικά έθιμα, για τους ανθρώπους και τη ζωή της ελληνικής υπαίθρου, καθώς και η έντονη φιλανθρωπική του δραστηριότητα, είναι μοναδικά χαρακτηριστικά της φιλελληνικής προσωπικότητάς του», πρόσθεσε ο Έλληνας Πρόεδρος.

Αναφερόμενος στον Δρ. Jack L. Davis και τον Dr. Sharon R. Stocker, από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι, η Πρόεδρος Σακελλαροπούλου επαίνεσε τη συνολική ανασκαφική εργασία και την αρχαιολογική τους έρευνα στις περιοχές Νεμέα, Κέα και Μεσσηνία ως πρακτική συμβολή στην ελληνική αρχαιολογία που συμβάλλει στην την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού διεθνώς.

«Κατά τη διάρκεια της συν-διεύθυνσής τους για την ανασκαφή του παλατιού του Νέστορα, στην αρχαία Πύλο, η ανακάλυψη του τάφου Griffin Warrior ήταν ζωτικής σημασίας για την πληρέστερη κατανόηση της ελληνικής προϊστορίας, εμπλουτίζοντας γνώσεις σχετικά με την αλληλεπίδραση του μυκηναϊκού πολιτισμού με άλλους πολιτισμούς της Ανατολικής Μεσογείου στο την εποχή του χαλκού », επεσήμανε ο Έλληνας Πρόεδρος.

Τιμώντας τους Φιλλήνες του παρελθόντος και του παρόντος

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος Σακελλαροπούλου παρευρέθηκε στην τελετή των μνημείων στον καθεδρικό ναό της Αθήνας για την Ημέρα του Φιλελληνισμού και της Διεθνούς Αλληλεγγύης και έθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στο κτίριο του Κοινοβουλίου.

«Σήμερα τιμούμε τους Φιλελλήνες, οι οποίοι είδαν την Ελληνική Επανάσταση ως πηγή έμπνευσης και φιλοδοξιών και συμμετείχαν σε αυτήν», είπε στα τοπικά ΜΜΕ.

«Οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί που πολεμούσαν δίπλα στους αντάρτες Έλληνες, όλοι όσοι ενίσχυσαν ηθικά και υλικά τον αγώνα του 1821 και τον διεθνοποίησαν, συμβάλλοντας στο ευνοϊκό αποτέλεσμα. Τους θυμόμαστε με συγκίνηση και ευγνωμοσύνη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ