spot_img
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΔικαστικές ενώσεις διαμαρτύρονται για κατ’ εξαίρεση εμβολιασμούς εισαγγελέων

Δικαστικές ενώσεις διαμαρτύρονται για κατ’ εξαίρεση εμβολιασμούς εισαγγελέων

Τρεις δικαστικές ενώσεις εξέδωσαν ανακοίνωση, με την οποία διαμαρτύρονται έντονα για τις καθυστερήσεις που εμφανίζονται ως προς τον εμβολιασμό έναντι της Covid 19 των εργαζομένων στο δικαστικό και εισαγγελικό κλάδο της χώρας. Μεταξύ άλλων, αναφέρονται στις συνθήκες εργασίας στα Δικαστήρια, σχολιάζοντας πως «θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των Δικαστικών Λειτουργών και Υπαλλήλων, οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί», ενώ επισημαίνουν πως ενημερώθηκαν ότι θα πραγματοποιηθούν μόνο λίγοι εμβολιασμοί Εισαγγελικών Λειτουργών.

Ανακοίνωση με την οποία διαμαρτύρονται έντονα για τις καθυστερήσεις που εμφανίζονται ως προς τον εμβολιασμό έναντι της Covid 19 των εργαζομένων στο δικαστικό και εισαγγελικό κλάδο της χώρας εξέδωσαν τη Δευτέρα 19 Απριλίου οι δικαστικές ενώσεις.

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι οι συνθήκες εργασίας στα Δικαστήρια θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των Δικαστικών Λειτουργών και Υπαλλήλων, οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί, επισημαίνοντας ότι ενημερώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα πραγματοποιηθούν μόνο λίγοι εμβολιασμοί Εισαγγελικών Λειτουργών. Οι ίδιοι, αναφέρουν, ότι δεν τους γνωστοποιήθηκαν τα κριτήρια βάσει των οποίων επιλέχθηκαν συγκεκριμένα άτομα για τον εμβολιασμό και ζητούν από την πολιτεία να μεριμνήσει για την διασφάλιση της υγείας όλων των εργαζομένων

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι εφέτες Χριστόφορος Σεβαστίδης και Κωνσταντίνος Δανιάς, καθώς και ο Σύμβουλος Επικρατείας, Παναγιώτης Τσούκας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση των δικαστικών ενώσεων:

«Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας και η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, ανέμεναν όλο το προηγούμενο διάστημα την υλοποίηση της απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για εμβολιασμό των ατόμων που εργάζονται στον ευαίσθητο κρατικό τομέα.

Επισημάναμε πολλές φορές ότι οι συνθήκες εργασίας στα Δικαστήρια θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των Δικαστικών Λειτουργών και Υπαλλήλων οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί και λάβαμε τη διαβεβαίωση ότι θα τηρηθεί η απόφαση της Επιτροπής.

Την προηγούμενη εβδομάδα ενημερωθήκαμε ότι χωρίς καμία αιτιολογία η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε τον εμβολιασμό ενός μικρού αριθμού Εισαγγελικών Λειτουργών εξαιρώντας όλους τους υπόλοιπους συναδέλφους που εργάζονται στις ίδιες ακριβώς συνθήκες.

Δεν εξήγησε με βάση ποια κριτήρια και δεδομένα επέλεξε συγκεκριμένα άτομα και πως προέβη σε μια τέτοια αυθαίρετη διάκριση παρά το γεγονός ότι είχαν υποβληθεί αιτήματα για κοινή αντιμετώπιση όλων των συναδέλφων. Θεωρούμε ότι τα αρμόδια όργανα οφείλουν να δώσουν πειστικές απαντήσεις για την μη ένταξη των Δικαστικών Λειτουργών στις επαγγελματικές εκείνες κατηγορίες που έχουν επιλεγεί για άμεσο εμβολιασμό τη στιγμή που γνωρίζουν ότι τα Δικαστήρια είναι οι χώροι με τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή συγκέντρωση.

Η απόφαση της Πολιτείας για διεύρυνση του πλαισίου λειτουργίας των Δικαστηρίων δεν μπορεί να υλοποιηθεί με ασφάλεια χωρίς να έχει ληφθεί μέριμνα για την διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων. Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την άδικη αυτή μεταχείριση και καλούμε σε επανεκτίμηση της κατάστασης.

Η κάθε Ένωση θα αποφασίσει χωριστά τους τρόπους ανάδειξης του ζητήματος και τις μορφές διαμαρτυρίας».

Συμβολική αποχή – διαμαρτυρία

Την ίδια ώρα, να απέχουν από τις συνεδριάσεις όλων των δικαστηρίων, αύριο Τρίτη 20 Απριλίου από τις 09:00 μέχρι τις 10:00, καλεί τα μέλη της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, μετά τη σημερινή κοινή ανακοίνωση διαμαρτυρίας που εξέδωσε με την Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας και την Ένωση Διοικητικών Δικαστών.

Η ωριαία αυτή διακοπή συνεδριάσεων έχει συμβολικό χαρακτήρα και αναδεικνύει δημόσια, όπως αναφέρει, «ένα δίκαιο και λογικό αίτημά μας. Αποτελεί μορφή διαμαρτυρίας για την αδιαφορία που δείχνει η Πολιτεία στο θέμα της ασφαλούς λειτουργίας των δικαστηρίων και στον έγκαιρο εμβολιασμό δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, παρά τις μέχρι σήμερα υποσχέσεις και τις αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων.

Να απέχουν από τις συνεδριάσεις όλων των δικαστηρίων, αύριο Τρίτη 20 Απριλίου από τις 09:00 μέχρι τις 10:00, καλεί τα μέλη της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, μετά τη σημερινή κοινή ανακοίνωση διαμαρτυρίας που εξέδωσε με την Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας και την Ένωση Διοικητικών Δικαστών.

Η ωριαία αυτή διακοπή συνεδριάσεων έχει συμβολικό χαρακτήρα και αναδεικνύει δημόσια, όπως αναφέρει, «ένα δίκαιο και λογικό αίτημά μας. Αποτελεί μορφή διαμαρτυρίας για την αδιαφορία που δείχνει η Πολιτεία στο θέμα της ασφαλούς λειτουργίας των δικαστηρίων και στον έγκαιρο εμβολιασμό δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, παρά τις μέχρι σήμερα υποσχέσεις και τις αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων.

Τα δικαστήρια είναι χώροι μαζικής συγκέντρωσης εκατοντάδων πολιτών καθημερινά. Επιθυμούμε να μας δοθεί μια λογική εξήγηση για την αιτία που εξαιρούνται τόσο προκλητικά οι δικαστικοί λειτουργοί και υπάλληλοι από τον εμβολιασμό, τη στιγμή που επιτελούν το καθήκον τους στις δυσμενέστερες συνθήκες από την άποψη του κοινωνικού συγχρωτισμού. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών οφείλει να γνωστοποιήσει τα πρακτικά και το σκεπτικό της απόφασης με την οποία ενώ δέχεται το αίτημα εμβολιασμού ενός μικρού αριθμού εισαγγελέων, εντελώς αυθαίρετα εξαιρεί την μεγάλη πλειοψηφία δικαστών και εισαγγελέων που εργάζονται κάτω από τις ίδιες ακριβώς συνθήκες».

Σύμφωνα με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, τα αρμόδια όργανα έχουν χρέος να επανεξετάσουν προσεκτικά όλες τις παραμέτρους ώστε η Δικαιοσύνη να επανέλθει στους φυσιολογικούς ρυθμούς λειτουργίας χωρίς κίνδυνο της ζωής και της υγείας των εργαζομένων και των πολιτών, ζήτημα για το οποίο η Ένωση ενημέρωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της χώρας.

Δικαστές και εισαγγελείς καλούν σε μαζική συμμετοχή στην αυριανή διαμαρτυρία, για να στηριχθεί η προσπάθεια για ανάδειξη του αιτήματός τους