Ανδρέας Πουλάς: Άνοιγμα του Τουρισμού χωρίς υγειονομικές εκπτώσεις

Πρέπει να διαβάσετε

Ο βουλευτής Αργολίδας του ΚΙΝ.ΑΛ. Ανδρέας Πουλάς κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επίκαιρης επερώτησης για τον Τουρισμό ανέφερε τα εξής:

«Η σημερινή συζήτηση είναι όχι μόνο επίκαιρη, αλλά επείγουσα και έπρεπε να είχε γίνει ένα μήνα πιο πριν και όχι μόλις είκοσι ημέρες πριν από το άνοιγμα της χώρας στον τουρισμό. Βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο και τίθενται σωρεία ερωτημάτων που απαιτούν απαντήσεις. Ο τουρισμός είναι η κινητήριος δύναμη της ελληνικής οικονομίας. Πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό οικονομικό τομέα, που είναι αλληλένδετος με την υγειονομική διαχείριση της πανδημίας.

Καταρχήν, τι έγινε πέρσι:

Προχωρήσατε σε άνοιγμα του τουρισμού κακήν κακώς, βιαστικά και επιπόλαια.
Υποχωρήσατε στις πιέσεις των μεγάλων ταξιδιωτικών πρακτορείων του εξωτερικού και αντί των υποχρεωτικών μοριακών τεστ επιλέξατε δειγματοληπτικούς ελέγχους στις πύλες εισόδου.
Όταν είχε πια διαπιστωθεί η διασπορά στη Μακεδονία, αλλάξατε το υγειονομικό πρωτόκολλο εισόδου αλλά η ζημιά είχε ήδη γίνει.
Ακολούθησαν παλινωδίες με το κλείσιμο και το άνοιγμα των μεθοριακών σταθμών και μετά έτρεχε ο ΕΟΔΥ από άκρη σε άκρη της Βόρειας Ελλάδας για να μαζέψει την κατάσταση.

Με τα πλοία έφευγαν στοιβαγμένοι τουρίστες για τα νησιά, ενώ δεν υπήρχε έλεγχος ως προς την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Όλοι δε, θυμούνται το φιάσκο με τα covid ξενοδοχεία, για τα οποία το ενδιαφέρον των ξενοδόχων ήταν ελάχιστο.

Από την άλλη πλευρά το γεγονός ότι δεν προωθήσατε τον εσωτερικό τουρισμό που τόσο επίμονα σας τονίζαμε, είναι ενδεικτικό των προτεραιοτήτων σας. Σήμερα ένα χρόνο μετά και δεδομένου ότι το περσινό άνοιγμα του τουρισμού συνέβαλλε στην σημερινή έξαρση του ιού, πού βρισκόμαστε υγειονομικά;

Το ΕΣΥ δεν ενισχύθηκε με προσλήψεις και το υγειονομικό βάρος διαχείρισης των περιστατικών το σηκώνει το ίδιο εξουθενωμένο και εξαντλημένο προσωπικό.

Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι σταθερά τετραψήφιος, οι διασωληνωμένοι είναι πάνω από 800 και ο αριθμός αυτών που χάνουν τη ζωή τους επίσης σταθερά ψηλά. Πέρσι δεν τηρήθηκαν όπως θα έπρεπε τα υγειονομικά μέτρα και ούτε η ιχνηλάτηση ήταν επαρκής με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις τουρίστες που βρέθηκαν θετικοί κυκλοφορούσαν ελεύθεροι στους παραθεριστικούς τόπους και διέσπειραν τον ιό ανενόχλητοι.

Τα κέντρα υγείας στα νησιά μας αλλά και στην ηπειρωτική χώρα δεν έχουν ενισχυθεί ούτε σε προσωπικό, ούτε σε υποδομές, ώστε να μπορέσουν να σηκώσουν το υγειονομικό βάρος του τουρισμού.

Ο εμβολιασμός κυλάει αργά. Μόλις το 7,7% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, ποσοστό στο οποίο δεν περιλαμβάνεται το παραγωγικό κομμάτι, που συγχρωτίζεται, μετακινείται και κυκλοφορεί.

Η δε, κυβέρνηση τα περιμένει όλα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει κάνει σοβαρότατα λάθη στην διαδικασία προμήθειας των εμβολίων.
Έχετε ανακοινώσει οριζόντιους εμβολιασμούς στα νησιά μέχρι 10.000 κατοίκους. Τι έχετε κάνει όμως για τα μεγάλα νησιά; Τι έχετε προγραμματίσει για τους εργαζόμενους στον τουρισμό; Στα ξενοδοχεία, στην εστίαση και στους αρχαιολογικούς χώρους; Πώς θα τους προστατεύσετε όλους αυτούς; Μόνο με μάσκα; Αναμένεται να επισκεφθούν τους αρχαιολογικούς τόπους της Αργολίδας αλλά και όλης της χώρας μας πάρα πολλοί τουρίστες.

Αντιλαμβάνεστε την κοσμοσυρροή που θα δημιουργηθεί για παράδειγμα στις Μυκήνες και το αρχαιολογικό της μουσείο;

Οι εργαζόμενοι του τουρισμού που έχουν μείνει άνεργοι επί ένα χρόνο (ορισμένοι και παραπάνω) και αγωνιούν να επιστρέψουν στην εργασία τους πως θα προστατευθούν; Το κόστος της υποχρεωτικής υποβολής των εργαζόμενων σε rapid test ή εάν επιλέξετε σε self test, ποιος θα το πληρώσει;

Θα το παρέχετε δωρεάν ή θα το πληρώνουν οι ξενοδόχοι; Σκοπεύετε να τους δώσετε προτεραιότητα στον εμβολιαστικό σχεδιασμό σας, ως ελάχιστο μέτρο προστασίας τους; Και τέλος τι υγειονομικά πρωτόκολλα θα λάβετε για τους εργαζόμενους στα κρουαζιερόπλοια και στα επιβατικά πλοία που μεταφέρουν χιλιάδες τουρίστες στα νησιά μας;Συμπερασματικά, δεν έχει αλλάξει καθόλου η κατάσταση σε σχέση με την περσινή μας εμπειρία. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν σχεδιασμό για τον τουρισμό.

Ούτε για το πως θα έρθουν επισκέπτες κάτω από συγκεκριμένα υγειονομικά πρωτόκολλα, ούτε για το πως θα κινηθούν στη χώρα, ούτε για το πως θα διαχειριστούμε τυχόν εισαγόμενα κρούσματα, ούτε φυσικά, για την προστασία των εργαζόμενων στον τουρισμό.

Τελευταία νέα

Ναύπλιο| Καταργούνται Οριστικά ΔΟΠΠΑΤ και ΔΟΚΟΙΠΑΝ

Προς οριστική κατάργηση ΔΟΠΠΑΤ και ΔΟΚΟΙΠΑΝ σύμφωνα με τον νέο νόμο. Αυτό ανέφερε ο αναπληρωτή υπουργός Εσωτερικών κ. Λιβάνιος κατά...

Περισσότερα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο