Η άποψη, πρόσκληση των ΟΤΑ σε δράση του Πέτρου Φιλίππου.
«Η πανδημία πέραν του τραγικού κόστους σε ανθρώπινες ζωές, δημιουργεί ένα εξαιρετικά δυσχερές οικονομικό περιβάλλον. Ένας από τους κλάδους που επλήγη σοβαρά είναι οι εργαζόμενοι καλλιτέχνες, οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν έως τώρα ως η αναπόφευκτη παράπλευρη απώλεια της υγειονομικής κρίσης, με τραγικό αποτέλεσμα να δυσκολεύονται ακόμη και στην καθημερινή διαβίωσή τους.
Ως απόρροια αυτής της εξέλιξης, κινδυνεύει ο ίδιος ο πολιτισμός μας, αφού δεν νοείται πολιτιστικό αγαθό χωρίς τη διαμεσολάβηση του ανθρώπινου παράγοντα, χωρίς τον καλλιτέχνη – φορέα σε ρόλο ενεργό με όρους αξιοπρέπειας και ασφάλειας.
Την επόμενη ημέρα αυτής της πανδημίας η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο, με διπλή στόχευση, αφενός τη στήριξη των καλλιτεχνών, αφετέρου την τοπική πολιτιστική ανάπτυξη που αποτελεί ουσιαστική διάσταση της εθνικής ανάπτυξης.
Αυτή η συμβολή δεν είναι πρωτόγνωρη αφού εδώ και πολλά χρόνια η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς υποδοχείς των πολιτιστικών δράσεων. Εκτιμώ ότι ήρθε η στιγμή να κάνουμε ένα βήμα παραπέρα, ώστε την επόμενη ημέρα να αναλάβουμε, ως κοιτίδες τοπικής δημοκρατίας και παράδοσης, δραστήριες πρωτοβουλίες συνεργασίας με όλον τον πολύμορφο και πολύτροπο κόσμο της τέχνης.
Άλλωστε είναι εξαιρετικά πρόσφορη η συγκυρία στο βαθμό που τέτοιου είδους κομβικές δράσεις προβλέπονται από το Ταμείο Ανάκαμψης για τον Πολιτισμό. Η ανάδειξη του πολιτιστικού τομέα ως ολοκληρωμένου βιώσιμου αναπτυξιακού μοχλού των τοπικών κοινωνιών, η αξιοποίηση των πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων ανά περιοχή, η ανάπτυξη ψηφιακών μοντέλων πολιτιστικής παραγωγής και καινοτόμων πολιτιστικών υπηρεσιών είναι οι στρατηγικοί πυλώνες στους οποίους μπορούμε να αναπτυχθούμε αποτελεσματικά και καίρια.
Καταθέτω κάποιες ιδέες, τις οποίες επεξεργαζόμαστε στο Δήμο Σαρωνικού, ώστε κάποιες από αυτές να αποκτήσουν ένα θεσμικό και άρα πιο μόνιμο χαρακτήρα, που μπορούν να υλοποιηθούν μόνον με τη στενή συνεργασία και τη σύμπραξη με το καλλιτεχνικό δυναμικό της χώρας μας
Δίκτυο Μεσογειακών Πόλεων με την αναζήτηση κοινών πολιτιστικών καταβολών και ιστορικών δεσμών με άλλες πόλεις, με στόχο την πολιτιστική συναλλαγή.
Πολιτιστικές αδερφοποιήσεις, για τη δημιουργική ανταλλαγή πολιτιστικών προϊόντων με πολιτιστικές κοινότητες άλλων χωρών και την ανάπτυξη του διαπολιτισμικού διαλόγου
Ίδρυση Κέντρου Διαπολιτισμικής επικοινωνίας με στόχο την οργάνωση διαπολιτισμικών εκδηλώσεων και την προώθηση της διαπολιτισμικής θεωρίας και κουλτούρας
Ταυτόχρονα είμαστε έτοιμοι να συνδιοργανώσουμε με Δήμους της Αττικής, εφαρμόζοντας όλες τις υγειονομικές διατάξεις, ένα μεγάλο ιστορικό – επιστημονικό αφιέρωμα για τα 200 χρόνια από την Εθνεγερσία, με τίτλο ‘’ Η συμβολή της Αττικής στον Απελευθερωτικό Αγώνα’’, πλαισιωμένο από εκδηλώσεις πολιτισμού, ακριβώς για να αναδείξουμε τον ρόλο της τέχνης και της παράδοσης σε κάθε μεγάλη στιγμή του λαού μας.
Η Τοπική αυτοδιοίκηση είναι ένας θεσμός που μπορεί να παράξει πρωτογενή πολιτιστική πολιτική, αξιοποιώντας πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία – κύρια και δευτερεύοντα- με στόχο να συνθέτει διαρκώς την ψυχαγωγία, την ενεργητική συμμετοχή των πολιτών, την πολιτιστική διαδικτύωση της Μεσογείου και βεβαίως τη στήριξη του πληττόμενου καλλιτεχνικού δυναμικού.
Εξάλλου αποτελεί ίσως τον πιο πρόσφορο θεσμό κοινωνικής οργάνωσης που έχει την αποδεδειγμένη ικανότητα να στέκεται αλληλέγγυος σε αυτούς που παλεύουν για το ζην αλλά και σε αυτούς που μας προσφέρουν το ευ ζην.