spot_img
spot_img
ΑρχικήΥΓΕΙΑΑυτό το στοιχείο μειώνει την όρεξη!

Αυτό το στοιχείο μειώνει την όρεξη!

Ο περιορισμός της όρεξης για φαγητό είναι ένα βασικό ζητούμενο στην προσπάθεια απώλειας κιλών και γενικότερα στον έλεγχο του βάρους.

Υπάρχει, όμως φυσικός τρόπος συμβολής στον έλεγχο της όρεξης;

Ο *Άκης από τη CTfivepercent Nutrition Team, μάς εξηγεί ότι ένα αμινοξύ, δηλαδή, μιά «ψηφίδα», που σχηματίζουν τις πρωτεΐνες, αποτελεί τον φυσικό σύμμαχό μας στον διαρκή αγώνα συγκράτησης στο φαγητό.

Πρόκειται, για την φαινυλαλανίνη (Phenylalanine), ένα από τα αμινοξέα, που αποτελούν βασικές δομικές μονάδες των πρωτεϊνών, το οποίο μπορεί να προσφέρει σημαντικά αποτελέσματα στη μείωση της όρεξης και του στρες, όπως και στην ενίσχυση της αθλητικής απόδοσης και της διάθεσης.

Ειδικότερα, έχει αποδειχθεί ότι η φαινυλαλανίνη υποστηρίζει τη διάθεση, καταπολεμά το άγχος και ενισχύει την ενέργεια και τη συγκέντρωση. Επίσης, είναι σημαντική για το χτίσιμο των μυών και την αποκατάσταση των μαλακών ιστών. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης. Η φαινυλαλανίνη μπορεί να καταστείλει την όρεξη σε άτομα που γενικά τρώνε περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται και είναι παχύσαρκα. Λειτουργεί ως αναλγητικό και συμβάλλει στη διαχείριση του πόνου. Μπορεί να απαλύνει έναν οξύ πόνο, όπως ημικρανία, αρθρίτιδα και μυϊκές κράμπες, αυξάνει τον μεταβολισμό και συμβάλλει στην απώλεια λίπους. Μπορεί επίσης να ενισχύσει την ψυχική συγκέντρωση που απαιτείται για τις σκληρές προπονήσεις. Υποστηρίζει την υγεία του εγκεφάλου, είναι σημαντικό για τη συναισθηματική ευεξία και ενισχύει τη μνήμη.

Ποιες τροφές περιέχουν φαινυλαλανίνη;

Η φαινυλαλανίνη βρίσκεται σε πολλές τροφές. Μερικές από αυτές είναι: Κολοκυθόσπορος, γάλα, αυγά, παρμεζάνα, γραβιέρα, φασόλια, λευκά φασόλια, φιστίκια, αμύγδαλα, αστακός, σολομός, μοσχάρι, τρόφιμα από σόγια και προϊόντα σόγιας όπως tofu.

Εάν η διατροφή σου έχει επαρκή πρωτεΐνη και την λαμβάνεις από ποικιλία τροφίμων, πιθανότατα παίρνεις αρκετά από τα απαραίτητα αμινοξέα, μέσα σε αυτά και φαινυλαλανίνη.

Μπορεί επίσης να έχεις ακούσει ότι η φαινυλαλανίνη βρίσκεται σε μερικά ροφήματα, ιδιαίτερα σε αναψυκτικά και αλκοολούχα ποτά. Το τεχνητό γλυκαντικό ασπαρτάμη, που χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο ζάχαρης, περιέχει φαινυλαλανίνη.

Η έλλειψη φαινυλαλανίνης έχει συνδεθεί με μειωμένη ενέργεια, εγρήγορση και προσοχή, όπως επίσης και με μεταβολές στη διάθεση. Η καλύτερη λήψη της είναι μισή ώρα πριν από οποιοδήποτε γεύμα ή τον ύπνο. Φροντίστε λοιπόν, να μην λείπει από τη διατροφή σας.

* Ο Άκης (CT fiveprcent – Nutritionteam) είναι Personal Trainer, Προπονητής Σωματικής Διάπλασης και Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.