spot_img
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΣυντριπτικό «όχι» σε άρση μέτρων - Η εισήγηση των λοιμωξιολόγων

Συντριπτικό «όχι» σε άρση μέτρων – Η εισήγηση των λοιμωξιολόγων

Όχι σε άνοιγμα Mall και κέντρων αισθητικής φαίνεται να απαντούν οι περισσότεροι στην Επιτροπή, ενώ την ίδια ώρα δεν συμφωνούν σε νέα ανοίγματα στο λιανεμπόριο και ζητούν να συνεχίσουν οι αγορές να γίνονται με click away και click in shop και με αποστολή sms στο 13032 με τα ραντεβού να έχουν διάρκεια έως 3 ώρες.
Στην συνεδρίαση που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα, η συντριπτική πλειοψηφία αρνείται να συναινέσει σε άνοιγμα κι άλλων δραστηριοτήτων από την ερχόμενη Δευτέρα 19 Απριλίου.

Η ψηφοφορία έγινε και το «όχι» ήταν συντριπτικό.

Με αυτά τα δεδομένα όλα δείχνουν να πηγαίνουν πιο πίσω, το Πάχα να είναι σε κίνδυνο, όπως και όλα τα βήματα για την άρση του lockdown.

Αυτή τη στιγμή η εισήγηση είναι να μείνουν τα SMS και να μην ανοίξει τίποτα επιπλέον.
Με επιδημιολογικά στοιχεία «φωτιά» και τα νοσοκομεία στο βαθύ «κόκκινο» συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών, προκειμένου να αποφασίσει αν θα δώσει το «πράσινο φως» για τα νέα, προσεκτικά βήματα χαλάρωσης των μέτρων.
Με τη συζήτηση για το «Πάσχα στο χωριό» να μετατίθεται για την ερχόμενη εβδομάδα και πολλούς ειδικούς να είναι πολύ επιφυλακτικοί, οι επιστήμονες αρκούνται στο να «διορθώνουν» μέτρα του lockdown, όπως είναι σήμερα.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση φαίνεται πως πατάει «φρένο» στα μεγάλα ανοίγματα, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να ζητά προσεκτικά βήματα, ωστόσο με αφορμή την επέκταση των self tests σε μεγάλη μερίδα εργαζομένων, ανοίγει η ατζέντα των αιτημάτων για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων στην εκπαίδευση και το λιανεμπόριο.

Οι ειδικοί καλούνται σήμερα να αξιολογήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, να αποτιμήσουν τα αποτελέσματα της πρώτης εβδομάδας εφαρμογής του μέτρου των self tests στην εκπαίδευση και να καταλήξουν στις τελικές εισηγήσεις τους προς την κυβέρνηση.
Στο «τραπέζι» της σημερινής συνεδρίασης βρίσκονται τα μεγάλα εμπορικά κέντρα (malls), τα κέντρα αισθητικής και τα φροντιστήρια (μόνο για τους μαθητές του Λυκείου), καθώς αναμένεται να γίνουν εισηγήσεις ώστε να ανοίξουν την προσεχή Δευτέρα.
Ωστόσο, πληροφορίες του Mega αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί, καθώς οι λοιμωξιολόγοι είναι αρνητικοί στο άνοιγμα των malls και των κέντρων αισθητικής.
Στη συζήτηση μπαίνει και το λιανεμπόριο, καθώς υπάρχουν σκέψεις από τις 24 Απριλίου να υπάρξει πλήρης απελευθέρωση των μέτρων και οι πολίτες να πηγαίνουν για τις αγορές τους όπως παλιά, χωρίς SMS και click away ή click in shop.
Εάν, λοιπόν, η ερχόμενη εβδομάδα εξελιχθεί ομαλά και επιταχυνθούν περισσότερο οι εμβολιασμοί, δεν αποκλείεται το άνοιγμα του λιανεμπορίου με τον τρόπο αυτό να προκριθεί για τη Μεγάλη Εβδομάδα, ώστε να κινηθεί πιο ελεύθερα η αγορά.
Οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν το απόγευμα κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για τον νέο κορωνοϊό στο υπουργείο Υγείας.

Στα ύψη οι «σκληροί δείκτες»

Την ίδια ώρα, η πανδημία εξακολουθεί να κινείται σε «τεντωμένο σχοινί», καθώς κρούσματα, νεκροί, διασωληνωμένοι και ιικό φορτίο στα λύματα δεν υποχωρούν.

Τα 3.833 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν την Πέμπτη πανελλαδικά σε σύνολο 65.000 διαμόρφωσαν τον δείκτη θετικότητας στο 5,9%. Όμως, παρά την ελαφρά υποχώρηση αυτού του δείκτη σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την Αττική και την Βόρεια Ελλάδα.
Χθες, έσπασε και το ρεκόρ ημερήσιων θανάτων για το 2021, καθώς 104 ασθενείς κατέληξαν, ενώ οι διασωληνωμένοι ανέρχονται πλέον σε 819, γεγονός που χτυπά «καμπανάκι» κινδύνου για το σύστημα υγείας.
Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία, την Πέμπτη εισήχθησαν στα νοσοκομεία όλης της χώρας 615 ασθενείς με λοίμωξη covid-19. Οι νοσηλευόμενοι χθες το βράδυ ανέρχονταν σε 5.555, με τους 4.268 να βρίσκονται σε απλές κλινικές covid.
Στα νοσοκομεία της Αττικής νοσηλεύεται περίπου το 45% των ασθενών τις τελευταίες εβδομάδες. Από τους 2.538 ασθενείς, οι 2.108 βρίσκονται σε απλές κλίνες και οι 430 είναι διασωληνωμένοι, εντός κι εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης χθες καταγράφηκαν περίπου 200 νέες εισαγωγές. Ειδικότερα, στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας νοσηλεύονταν μέχρι χθες 1.471 ασθενείς, με τους 223 διασωληνωμένους.

Ζοφερές προβλέψεις για το επόμενο διάστημα

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 για την έξαρση της πανδημίας, ο γιατρός-ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης έκανε ζοφερές προβλέψεις για τις επόμενες ημέρες.
Ο κ. Παυλάκης έκανε λόγο για «Εβδομάδα Παθών» διαρκείας μέχρι το Πάσχα, εξηγώντας πως με τόση κοσμοσυρροή στα νοσοκομεία, περιμένει μεγάλο αριθμό θανάτων το επόμενο διάστημα. Με κάθε άνοιγμα δραστηριότητας, ελλοχεύει ο κίνδυνος να επιβαρυνθεί περισσότερο η κατάσταση, υπογράμμισε.
«Το πρώτο μας καθήκον είναι να πέσουν τα κρούσματα κατακόρυφα», τόνισε ο κ. Παυλάκης, συμπληρώνοντας πως «αν γίνει αυτό, υπάρχει ελπίδα για ασφαλέστερο Πάσχα και καλό καλοκαίρι».
Διευκρίνισε, ωστόσο, πως δεν θέλει να ξανακλείσουν τα μαγαζιά που άνοιξαν. «Κάτι τέτοιο θα είναι πισωγύρισμα», είπε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο google-site-verification: google4ff2c0abc414e29b.html
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων