spot_img
spot_img
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΠιέσεις Γκιόλα για το νερό του Αναβάλου στην Ερμιονίδα

Πιέσεις Γκιόλα για το νερό του Αναβάλου στην Ερμιονίδα

Με διαρκείς και επίμονες προσπάθειες ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας επιδιώκει να δώσει ώθηση στην πρόοδο του έργου της μεταφοράς αρδευτικού νερού στην Ερμιονίδα.

Οι ανάγκες της περιοχής για νερό είναι μεγάλες εξ αιτίας του ξηροθερμικού κλίματος και του υψηλού ποσοστού ανομβρίας που επικρατεί εκεί.

Το νερό θα δώσει τεράστια ώθηση στον πρωτογενή τομέα και τα ποιοτικά προϊόντα του τόπου (Ρόδι, λάδι, λαχανικά κ.α). Θα συντείνει στην ενίσχυση του υπόγειου υδροφορέα και τον εμπλουτισμό των υπαρχουσών γεωτρήσεων.
Τέλος θα προσφέρει και στον δευτερογενή τομέα, την μεταποίηση και τον τουρισμό.

Ένα σύντομο ιστορικό της πορείας του έργου:

•Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών πόρων του Υ.Π.Α.Α.Τ. στις 2-7-2019 εντάχθηκε στη δράση 4.3.1 του Π.Α.Α. 2014-2020, το έργο μεταφοράς νερού και άρδευσης από δίκτυα του Αναβάλου στο Δήμο Ερμιονίδας της Π.Ε. Αργολίδας, με συνολικό προϋπολογισμό 68.350.000 ευρώ. Το έργο της Ερμιονίδας εντάχθηκε ως το σπουδαιότερο και με τον υψηλότερο προϋπολογισμό μεταξύ άλλων 24, που το συνολικό τους άθροισμα ανερχόταν σε 380.000.000 ευρώ.

•Υποβολή της με αριθ. 1819/8-11-2019 σχετικής ερώτησής μου για την πορεία του έργου που δεν απαντήθηκε στον προβλεπόμενο χρόνο(20ημερο).

•Τροπή της ερώτησης αυτής σε επίκαιρη, που δεν απαντήθηκε δια ζώσης στη Βουλή από τον τότε Υπουργό ΥΠΑΑΤ κ. Βορίδη στις 12-12-2019. Ο Υπουργός εν ολίγοις απάντησε ότι επειδή πριν από τη δημοπράτηση του έργου απαιτείται να έχουν υλοποιηθεί προηγουμένως οι απαιτούμενες απαλλοτριώσεις. Διαβεβαίωσε ότι εγκρίθηκε προυπολογισμός 500.000 ευρώ στο υποέργο των απαλλοτριώσεων και τελειώνοντας ανέφερε ότι: «..και μόλις τελειώσει η διαδικασία αυτή, θα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος κτηματολογικών πινάκων και διαγραμμάτων, προκειμένου να προχωρήσουμε στη δημοπράτηση. Από όλα αυτά τα τεχνικά θέλω να κρατήσετε τα εξής:

Επισπεύδουμε το έργο και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να γίνει το ταχύτερο δυνατόν».

Μετά από εύλογο χρονικό διάστημα, που υπερέβη το εξάμηνο, επακολουθεί νέα ερώτησή μου η υπ’ αριθ. 8981/26-8-2020. Η ερώτησή μου αυτή απαντήθηκε εγγράφως μετά από τέσσερις περίπου μήνες, αλλά στην πραγματικότητα 1,5 περίπου έτος από την έναρξη της θητείας της Ν.Δ.

• Η έγγραφη απάντηση με αριθ. Πρωτ. 967/241452/14-12-2020 που δόθηκε από τον τότε Υφυπουργό κ. Σκρέκα, αναφέρει ότι …απλώς έχει ξεκινήσει ο έλεγχος των κτηματολογικών πινάκων και διαγραμμάτων (βρισκόμαστε ήδη ένα ολόκληρο χρόνο αφ’ ότου δόθηκε η απάντηση Βορίδη!) «ο οποίος έλεγχος εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2020, έτσι ώστε στη συνέχεια να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για την κήρυξη της απαλλοτρίωσης σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες (Δασαρχείο, Κτηματική Υπηρεσία), απαραίτητες προ της δημοπράτησης του έργου, οι οποίες εκτιμώνται σε έξη με οκτώ μήνες περίπου».

«Στη συνέχεια θα επικαιροποιηθούν τα Τεύχη του Προϋπολογισμού και του Τιμολογίου… έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί στη συνέχεια η Δημοπράτηση του έργου της κατασκευής της μεταφοράς της διανομής νερού από τη διώρυγα του αρδευτικού δικτύου Αναβάλου στην περιοχή της Ερμιονίδας» Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό η πορεία του έργου με αυτές τις καθυστερήσεις αναμένεται να .. τραβήξει ακόμη αρκετά χρόνια .

•Για μια ακόμη φορά κατέθεσα μετά ταύτα, χθες 15/4/21 νέα ερώτηση με την οποία πιστεύω διερμηνεύοντας την αγωνία και ανησυχία των κατοίκων της Ερμιονίδας ζητώ να πληροφορηθούμε τους λόγους της καθυστέρησης, το στάδιο που σήμερα βρίσκεται η εξέλιξη του έργου και τέλος το χρονοδιάγραμμα συντέλεσης και ολοκλήρωσης του έργου. Η Ελπίδα πεθαίνει τελευταία! Επειδή μάλιστα όλα, και τα 25 αρδευτικά έργα, διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα που είχαν ενταχθεί στο ίδιο πρόγραμμα προβληματίζουν και τους κατοίκους των αντίστοιχων περιοχών, καταθέσαμε προχθές από κοινού 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρώτο ερωτώντα τον Τομεάρχη του ΥΠΑΑΤ Κ. Στ. Αραχωβίτη με αντίστοιχα ερωτήματα για την πορεία όλων αυτών των σπουδαίων αρδευτικών- εγγειοβελτιωτικών έργων, επισημαίνοντας και τον υπαρκτό κίνδυνο απένταξής των.

Ακολουθεί το κείμενο της κατατεθείσας ερώτησης του Γ. Γκιόλα:

Αθήνα 15-4-2021
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Καθυστέρηση υλοποίησης του έργου μεταφοράς νερού και διανομής άρδευσης από δίκτυα Αναβάλου στο Δήμο Ερμιονίδας»

Με την υπ’αριθμ. Πρωτ. 4709/2-7-2019 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών πόρων του Υ.Π.Α.Α.Τ. εντάχθηκε στη δράση 4.3,1 του Π.Α.Α. 2014-2020, το έργο μεταφοράς νερού και άρδευσης από δίκτυα του Αναβάλου στο Δήμο Ερμιονίδας της Π.Ε. Αργολίδας, με συνολικό προϋπολογισμό 68.350.000 ευρώ.
Έκτοτε και παρότι υπήρχαν εγκεκριμένες μελέτες και δη: α) Οριστική μελέτη των Υδραυλικών Έργων και Η-Μ έργων β) Οριστική Συγκοινωνιακή Μελέτη γ) Τα Τεύχη δημοπράτησης και τα ΣΗΥ-ΦΑΥ (ΥΔΡ, Η-Μ, ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΕΡΓΑ) δ) Γεωλογική μελέτη ε) Μελέτη Οικονομικής Σκοπιμότητας του ανωτέρω έργου, δεν επακολούθησαν σε σύντομο χρόνο άλλες ενέργειες, πλην της υπ.αριθμ.12/29-4-2020 (Δ’ 215) πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου με την οποία έγινε υπαγωγή του εν λόγω έργου στις διατάξεις της παρ.1 του α.7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων και παρασχέθηκε η εξουσιοδότηση στα αρμόδια όργανα για την κήρυξη απαλλοτριώσεων.

Την ανωτέρω εξέλιξη πληροφορηθήκαμε από την απάντηση με Α.Π. 967/241452/14-12-2020 του Υπουργού ΥΠΑΑΤ κ. Κων/νου Σκρέκα επί της από 8981/26-8-2020 ερώτησής μας.
Συγκεκριμένα στην ανωτέρω απάντησή του ο Υφυπουργός εξέθετε επί λέξει ότι: «Η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων και Αγροτικών Υποδομών της Αγροτικής Ανάπτυξης κ Τροφίμων ως Διευθύνουσα Υπηρεσία, έχει ξεκινήσει τον έλεγχο των κτηματολογικών πινάκων και διαγραμμάτων για το σύνολο της προς απαλλοτρίωση έκτασης για το έργο της κατασκευής των έργων μεταφοράς και διανομής, ο οποίος εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2020, έτσι ώστε στη συνέχεια να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για την κήρυξη της απαλλοτρίωσης σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες (Δασαρχείο, Κτηματική Υπηρεσία), απαραίτητες προ της δημοπράτησης του έργου, οι οποίες εκτιμώνται σε έξι με οκτώ μήνες περίπου».

Επειδή υπάρχει εύλογη ανησυχία για την πρόοδο του έργου που αποτελεί μεγίστης αναγκαιότητας και υψηλής σπουδαιότητας για το Δήμο Ερμιονίδα, για την άρδευση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, τον φυσικό εμπλουτισμό των γεωτρήσεων και του υπόγειου υδροφορέα της περιοχής, καθώς και για την αναβάθμιση του δευτερογενούς τομέα (τουρισμός, μεταποίηση κ.α.) στην ιδιαιτέρως άνυδρη και ξηροθερμική γη της Ερμιονίδας.

Επειδή το έργο έχει καθυστερήσει ιδιαίτερα, εκφράζονται δε φόβοι για την απένταξή του καθόσον για το σύνολο των 25 αρδευτικών έργων που είναι ενταγμένα από κοινού στο ίδιο Πρόγραμμα – και στα οποία συμπεριλαμβάνονται το επίμαχο- στη δε απόφαση ένταξης εμπεριέχεται ειδικός όρος σύμφωνα με τον οποίο η ανάληψη της κύριας νομικής δέσμευσης της πράξης δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 18 μήνες από την έκδοση της απόφασης ένταξης και σε κάθε περίπτωση όχι αργότερα από τους 6 μήνες από την προθεσμία αυτή.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.Ποιοι είναι οι λόγοι της καθυστέρησης της εξέλιξης του εν λόγω έργου;
2.Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία των απαλλοτριώσεων;
3.Ποιο το χρονοδιάγραμμα συντέλεσης και ολοκλήρωσης του έργου και αν θα καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου και των πληρωμών, μέχρι την καταληκτική ημερομηνία επιλεξιμότητας δαπανών του προγράμματος, που είναι η 31-10-2023, όπως έχει εκθέσει ο Υπουργός ΥΠΑΑΤ κ. Βορίδηςστη Βουλή στις 12-12- 2019 απαντώντας σε σχετική, επίκαιρη ερώτησή μας;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Γιάννης Γκιόλας
Σταύρος Αραχωβίτης

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο google-site-verification: google4ff2c0abc414e29b.html
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων