spot_img
spot_img
ΑρχικήΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΚΟΡΙΝΘΙΑΝεμέα: Συνάντηση ΚΚΕ με τον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό

Νεμέα: Συνάντηση ΚΚΕ με τον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην οποία συμμετείχαν ο Θανάσης Κολιζέρας μέλος του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της Κ.Ε. του ΚΚΕ, ο Νίκος Γόντικας, Περιφερειακός σύμβουλος, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Πελοποννήσου και ο Γιάννης Κελλάρης Περιφερειακός σύμβουλος Κορινθίας, επισκέφθηκε την Τρίτη 13-4-2021 τον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Νεμέας (ΑΟΣ) όπου είχε συνάντηση με το προεδρείο.

Τι συζήτησαν

Στην διάρκεια της συζήτησης, έγινε ενημέρωση για τα σοβαρά προβλήματα επιβίωσης των παραγωγών κρασιού στην περιοχή, που πέρα από τα χρόνια προβλήματα, έχουν να αντιμετωπίσουν και την χαμηλή διάθεση του προϊόντος, κατάσταση η οποία έχει επιδεινωθεί τον τελευταίο χρόνο με τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας.

Όπως τόνισαν τα μέλη του προεδρείου, παρόλο που η σταφυλική παραγωγή του 2020 δεν ήταν μεγάλη, υπάρχουν συνεχώς αυξανόμενα αδιάθετα αποθέματα κρασιού τα οποία μένουν μέσα στις αποθήκες.

Οι παραγωγοί δεν έχουν πληρωθεί παρά μόνο στο 20% με 30% των οφειλόμενων και έτσι όπως πάει η κατάσταση δεν θα έχουν εξοφληθεί μέχρι τον επόμενο τρύγο, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες διαβίωσης και τα απαραίτητα καλλιεργητικά έξοδα.
Την κατάσταση αυτή επιβαρύνουν οι ζημιές που έχουν προκληθεί στις καλλιέργειες από τον πρόσφατο παγετό που έπληξε την περιοχή, η έκταση των οποίων ακόμα δεν έχει φανεί, καθώς επίσης και το γεγονός ότι οι παραγωγοί καλούνται να βάλουν για άλλη μια φορά το χέρι στην τσέπη τους για ενστάσεις μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών, όπου τα προβλήματα και σε αυτή την περιοχή είναι πολλά!

Ανεπαρκή τα μέτρα στήριξης

Έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι τα προηγούμενα μέτρα στήριξης όπως ο «πράσινος τρύγος» και η «απόσταξη κρίσης» αποδείχθηκαν ανεπαρκή για να αντιμετωπίσουν το μέγεθος του προβλήματος, την ίδια στιγμή που τα έξοδα για την παραγωγή συνεχώς αυξάνονται και οι ανάγκες τρέχουν!

Από αυτή τη σκοπιά τονίσθηκε ιδιαίτερα η ανάγκη λήψης άμεσων ουσιαστικών μέτρων στήριξης από την κυβέρνηση, ώστε να αντιμετωπισθούν τα οξυμένα προβλήματα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση όπως αναφέρθηκε, η κατάρρευση τους θα είναι δεδομένη και εκτός από τις 1200 οινοποιητικές επιχειρήσεις θα συμπαρασύρει και τις χιλιάδες οικογένειες των αμπελουργών. Επιτακτική είναι επίσης η ανάγκη αλλαγής κανονισμού του ΕΛΓΑ με την στήριξη του κράτους, ώστε να καλύπτει στο 100% τους παραγωγούς από τις ζημιές.

Η δέσμευση του ΚΚΕ

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ, κατανοώντας το μέγεθος των προβλημάτων, δίνοντας προτεραιότητα στην στήριξη του αγροτικού τομέα παραγωγής, με γνώμονα την κάλυψη των διατροφικών λαϊκών αναγκών, δεσμεύτηκε ότι θα σταθεί δίπλα στους μικρούς οινοπαραγωγούς και τον συνεταιρισμό, προωθώντας άμεσα τόσο στην Περιφέρεια όσο και στην Βουλή τα δίκαια αιτήματα τους, διεκδικώντας με κάθε τρόπο την ικανοποίησή τους.

Κάλεσε ταυτόχρονα τους βιοπαλαιστές παραγωγούς, που σήμερα δίνουν μάχη για την επιβίωσή τους, να οργανωθούν και να διεκδικήσουν αγωνιστικά την στήριξη του εισοδήματός τους, απέναντι στην πολιτική κυβερνήσεων και Ε.Ε. που μέσω της ΚΑΠ και με σκοπό την συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, βάζει εμπόδια ώστε να συνεχίσουν να παράγουν το σημαντικό για την περιοχή προϊόν, οδηγώντας τους σταδιακά στο ξεκλήρισμα, απειλώντας την ίδια την ύπαρξή τους.