spot_img
spot_img
ΑρχικήΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΣΤοπική έρευνα για τον αειφόρο τουρισμό στον Πόρο και την Τροιζηνία

Τοπική έρευνα για τον αειφόρο τουρισμό στον Πόρο και την Τροιζηνία

Ο τουρισμός αφενός αποτελεί σημαντική πηγή εισοδήματος αφετέρου διαμορφώνει τις κοινότητες που αγγίζει, τόσο με θετικούς όσο και με αρνητικούς τρόπους.

Το μοντέλο του αειφόρου τουρισμού προωθείται και ενθαρρύνεται σε όλο τον κόσμο, αυξάνοντας τα θετικά και μειώνοντας τα αρνητικά. Πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί ο αειφόρος τουρισμός στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα;
Η κοινοπραξία Ec(h)o (Καθετή, Odyssey, Live-Bio), στο πλαίσιο του Project Resound, διενήργησε τοπική έρευνα για τον αειφόρο τουρισμό, με στόχο τη χαρτογράφηση των δραστηριοτήτων, των αναγκών και των προοπτικών της περιοχής.

Οι ταξιδιώτες που επιλέγουν τον αειφόρο τουρισμό
Η τοπική έρευνα για τον αειφόρο τουρισμό έδειξε πως οι επισκέπτες θέλουν να αισθάνονται σεβαστοί και ασφαλείς. Ερχόμενοι σε μια άγνωστη περιοχή, περιμένουν ένα φιλόξενο περιβάλλον, με προσιτούς, ευγενικούς και αξιόπιστους οικοδεσπότες και κατοίκους. Η αίσθηση της πνευματικής και σωματικής ασφάλειας επιτυγχάνεται με την άνεση, την οργάνωση, την εύκολη πρόσβαση στην πληροφόρηση, την καθαριότητα και τους ελκυστικούς χώρους.

Μένουν περισσότερο σε έναν τόπο και επιστρέφουν σε αυτόν όταν απορροφούν την ντόπια κουλτούρα. Και αυτό συμβαίνει όταν συναντούν αυθεντικότητα και μοναδικότητα. Μικρές μονάδες φιλοξενίας, φυσικές παραλίες, αρχιτεκτονική, ιστορία, αλληλεπίδραση με τους ντόπιους, γαστρονομικές εμπειρίες και γενικά ό,τι ξεφεύγει από την πεπατημένη. Τα εντυπωσιακά τοπία, η θάλασσα, τα βουνά, το ηφαίστειο εμπλουτίζουν ακόμα περισσότερο την εμπειρία του ταξιδιού τους.

Απολαμβάνουν πεζοπορίες στη φύση, ποδηλασία, ιππασία, ψάρεμα, θαλάσσια σπορ και ξεναγήσεις σε ιστορικά αξιοθέατα. Συμμετέχουν σε πολιτιστικές, εκπαιδευτικές, θρησκευτικές και αγροτικές δραστηριότητες. Ενδιαφέρονται για τις καλές τέχνες αλλά και για παραδοσιακές, όπως η σαπωνοποιία και η υφαντουργία. Είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα για να ικανοποιήσουν γενικά τον σκοπό του ταξιδιού τους αλλά και ειδικά σε αγορές τοπικών προϊόντων.

Οι κάτοικοι της περιοχής
Ένας τόπος είναι το σπίτι των κατοίκων του. Η τοπική έρευνα για τον αειφόρο τουρισμό έδειξε πως οι κάτοικοι περιμένουν από τους τουρίστες να συμπεριφέρονται με σεβασμό στους ίδιους, στις παραδόσεις, στα έθιμα, στους νόμους, στα ιστορικά μνημεία και στο φυσικό περιβάλλον τους. Ο αειφόρος τουρισμός στον Πόρο, στην Τροιζηνία και στα Μέθανα μπορεί να εξασφαλίσει αυτές τις προσδοκίες και ακόμα περισσότερες.

Φέρνει ισορροπία στην όχληση από τον υπερπληθυσμό, με τη διασπορά των επισκεπτών και τη μεγαλύτερη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Σε οικονομικό επίπεδο, μεγαλύτερο μέρος του κέρδους παραμένει στον τόπο, εμπλέκονται περισσότεροι επαγγελματίες και χτίζεται μια πιο υγιής οικονομία.

Ο αειφόρος τουρισμός στον Πόρο, στην Τροιζηνία και στα Μέθανα μπορεί να εφαρμοστεί, διότι η περιοχή έχει όλα τα προσόντα. Αυτό που χρειάζεται είναι ενότητα, εμπιστοσύνη και συνεργασία μεταξύ επιχειρηματιών, οργανισμών και δημοτικών αρχών. Και αυτά έρχονται μέσω της αφοσίωσης στον σκοπό και της εκπαίδευσης.

Μόνο μέσω της συλλογικής προσπάθειας για καινοτομία μπορούμε να στοχεύσουμε στη μοναδικότητα και τον τουρισμό πέραν των συνηθισμένων. Επώνυμα τοπικά προϊόντα, προσφορά υψηλής ποιότητας συνδυαστικών εμπειριών και υπηρεσίες που συμπεριλαμβάνουν όλες τις ηλικίες, προϋπολογισμούς και σκοπούς των ταξιδευτών.

Μια συλλογική προσπάθεια εξέλιξης
Ο αειφόρος τουρισμός στον Πόρο, στην Τροιζηνία και στα Μέθανα θα μπορούσε να υλοποιηθεί πλήρως μόνο μέσω μιας συλλογικής προσπάθειας με στόχο τις μακροπρόθεσμες λύσεις και το αμοιβαίο όφελος για τις κοινότητες.

Το άρθρο βασίστηκε σε τοπική έρευνα για τον αειφόρο τουρισμό του συμβουλευτικού οργανισμού Project Resound, που παρέχει στρατηγικές και σχεδιαστικές λύσεις σε όλο τον κόσμο, της Ec(h)o, που είναι η τοπική κοινοπραξία συνεργατών του (Καθετή, Live-Bio, Odyssey) και στους Ecologists without Frontiers, εθελοντές επιστήμονες που υποστηρίζουν με τεχνογνωσία.
Σε επόμενο χρόνο θα δημοσιευτεί μια σειρά άρθρων με συνεντεύξεις ντόπιων επαγγελματιών που λειτουργούν σύμφωνα με τις αρχές του αειφόρου τουρισμού