“Καμπανάκι” από ΠΟΥ: “Αυτή η πανδημία απέχει πολύ από το τέλος”

0

Ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων

“Μην κάνετε λάθος, τα εμβόλια είναι ένα ζωτικό και ισχυρό εργαλείο. Αλλά δεν είναι το μόνο εργαλείο”, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

Μετά την ύφεση τους δύο πρώτους μήνες του χρόνου “έχουμε δει επτά συνεχόμενες εβδομάδες αυξανόμενων κρουσμάτων και τέσσερις εβδομάδες αυξανόμενων θανάτων από τον κορονοϊό“, δήλωσε κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσης ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Γκεμπρεγεσούς.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ εστίασε στην Ασία και τη Μέση Ανατολή όπου παρατηρούνται μεγάλες αυξήσεις στα κρούσματα και όπως είπε αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι περισσότερες από 780 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου έχουν πλέον χορηγηθεί παγκοσμίως.

Μην κάνετε λάθος, τα εμβόλια είναι ένα ζωτικό και ισχυρό εργαλείο. Αλλά δεν είναι το μόνο εργαλείο“, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: η σύγχυση, η εφησυχασμός και η ασυνέπεια στα μέτρα δημόσιας υγείας και στην εφαρμογή τους οδηγούν στη διασπορά και στοιχίζουν ζωές. Χρειάζεται μια συνεπής, συντονισμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση.

Όπως τόνισε “πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν δείξει ότι αυτός ο ιός μπορεί να περιοριστεί με αποδεδειγμένα μέτρα δημόσιας υγείας και ισχυρά συστήματα που ανταποκρίνονται γρήγορα και με συνέπεια. Ως αποτέλεσμα, πολλές από αυτές τις χώρες έχουν αποκτήσει τον έλεγχο του COVID-19 και οι άνθρωποι τους έχουν πλέον τη δυνατότητα να απολαύσουν αθλητικές εκδηλώσεις, συναυλίες, να πάνε σε εστιατόρια και να βλέπουν την οικογένεια και τους φίλους τους με ασφάλεια”.

Ο ΠΟΥ δεν θέλει ατελείωτα Lockdown

Ο Γκεμπρεγεσούς, τόνισε ότι ο ΠΟΥ δεν θέλει ατελείωτα Lockdown. “Θέλουμε κι εμείς να δούμε τις κοινωνίες και τις οικονομίες να ξανανοίγουν και τα ταξίδια και το εμπόριο να ξαναρχίζουν. Αλλά τώρα, οι μονάδες εντατικής θεραπείας σε πολλές χώρες ξεχειλίζουν και οι άνθρωποι πεθαίνουν. Σε ορισμένες χώρες, παρά τη συνεχή μετάδοση, τα εστιατόρια και τα νυχτερινά κέντρα είναι γεμάτα, οι αγορές είναι ανοιχτές και γεμάτες με λίγα άτομα που λαμβάνουν προφυλάξεις. Μερικοί άνθρωποι φαίνεται να ακολουθούν την προσέγγιση ότι εάν είναι σχετικά νέοι, δεν έχει σημασία κολλήσουν COVID-19“.

Σημείωσε ότι αυτή η ασθένεια δεν είναι γρίπη. “Νέοι, υγιείς άνθρωποι έχουν πεθάνει. Και ακόμα δεν καταλαβαίνουμε πλήρως τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της μόλυνσης για όσους επιβιώνουν. Πολλοί άνθρωποι που έχουν υποστεί ακόμη και ήπια ασθένεια αναφέρουν μακροπρόθεσμα συμπτώματα όπως κόπωση, αδυναμία, “εγκεφαλική ομίχλη”, ζάλη, τρόμο, αϋπνία, κατάθλιψη, άγχος, πόνος στις αρθρώσεις, σφίξιμο στο στήθος και πολλά άλλα, τα οποία είναι συμπτώματα μακροχρόνιου COVID“.

1

“Αυτή η πανδημία απέχει πολύ από το τέλος”

Μάλιστα υπογράμμισε ότι “αυτή η πανδημία απέχει πολύ από το τέλος. Αλλά έχουμε πολλούς λόγους για αισιοδοξία. Η μείωση των κρουσμάτων και των θανάτων κατά τους δύο πρώτους μήνες του έτους δείχνει ότι αυτός ο ιός και οι παραλλαγές του μπορούν να σταματήσουν. Με μια συντονισμένη προσπάθεια εφαρμογής μέτρων δημόσιας υγείας παράλληλα με τον δίκαιο εμβολιασμό, θα μπορούσαμε να θέσουμε υπό έλεγχο αυτήν την πανδημία μέσα σε λίγους μήνες”.