Συντεταγμένη δράση για την προστασία του νερού στη Λακωνία

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2/4 η δεύτερη θεματική τηλεδιάσκεψη του Επιμελητηρίου Λακωνίας με θέμα «Διαχείριση Υδάτινων Πόρων στη Λακωνία». Η τηλεδιάσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο της συνολικής δράσης του Επιμελητηρίου Λακωνίας με τίτλο «Η Λακωνία σε πρώτο πρόσωπο στη νέα δεκαετία» και αποτελεί συνέχεια της πρώτης τηλεδιάσκεψης για το θέμα, που πραγματοποιήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2021 με ευρύτερη συμμετοχή φορέων της Λακωνίας. Στόχος είναι η συγκεκριμενοποίηση των προτάσεων για την επίλυση των προβλημάτων της Λακωνίας και η χάραξη κοινής πολιτικής και δράσης από τους συμμετέχοντες.
Στην ημερίδα συμμετείχαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Ιωάννης Παναρίτης, ο οποίος συντόνιζε τη συζήτηση, και ο Παναγιώτης Σαμπατακάκης, Msc-phd υδρογεωλόγος – διευθυντής Υδάτινων Πόρων & Γεωθερμίας Ινστιτούτου Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) ως βασικός ομιλητής, απ’ τον οποίο ζητήθηκε η πρόταση λύσεων για όλες τις περιοχές της Λακωνίας. Ακόμα, έλαβαν μέρος οι βουλευτές Λακωνίας Αθανάσιος Δαβάκης, Νεοκλής Κρητικός και Σταύρος Αραχωβίτης, καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θοδωρής Βερούτης, ο οποίο εκπροσώπησε και τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα και ο Νίκων Τζινιέρης που εκτελεί και χρέη θεματικού αντιπεριφερειάρχη Εγγείων Βελτιώσεων και Αγροτικών Θεμάτων.
Στην εισήγησή του, ο Ι. Παναρίτης σημείωσε ότι «στόχος της συζήτησης είναι η συγκεκριμενοποίηση των προτάσεων επίλυσης των προβλημάτων για την οριοθέτηση της ομαδικής-συλλογικής προσπάθειας διεκδίκησης λύσεων».
Ο Π. Σαμπατακάκης τόνισε ότι «τα στοιχεία και οι προτάσεις που καταθέτει είναι απόρροια διαχρονικών μετρήσεων του Ινστιτούτου Γεωλογικών & Μεταλλικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) και βρίσκονται στη διάθεση των φορέων». Ανέλυσε το θέμα με βάση τον διαχωρισμό της Λακωνίας σε τρεις ζώνες: α) Δυτική Λακωνία, β) Λεκάνη Ευρώτα και γ) Ανατολική Λακωνία και υπέβαλε συγκεκριμένες προτάσεις.
Οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν τη σπουδαιότητα της πρωτοβουλίας του Επιμελητηρίου για την από κοινού συνεργασία όλων, ενώ έθεσαν τα επί μέρους ζητήματα για την κάθε περιοχή της Λακωνίας, το σημείο στο οποίο βρίσκονται τα μέχρι στιγμής εγκεκριμένα ή προγραμματισμένα έργα, καθώς και την ανάγκη για καταγραφή των καλλιεργητικών αναγκών ανά περιοχή και την κατάταξή τους ανάλογα με τις ανάγκες και τον βαθμό επηρεασμού τους από την κλιματική αλλαγή. Ακόμα, συζήτησαν το θέμα της αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης και τη μεγάλη ευκαιρία να διεκδικήσουν την ένταξη έργων σε αυτό.

Τονίστηκε η αναγκαιότητα σχεδιασμού των ενεργειών, διότι -όπως ειπώθηκε- πολλά από τα έργα απαιτούν μελέτη και ωρίμανση προκειμένου να ενταχθούν, διαδικασίες που απαιτούν χρόνο που ξεπερνά τη θητεία μίας περιφέρειας ή μίας κυβέρνησης, απαραίτητες δε για τη δρομολόγηση των λύσεων. Τέλος, απαντήθηκαν καίριες ερωτήσεις που υποβλήθηκαν από πολίτες.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Παναρίτης έκλεισε τη συζήτηση με την παράκληση στον κ. Σαμπατακάκη να υποβάλλει γραπτώς τις προτάσεις του, ώστε να δρομολογηθεί η δράση των συμμετεχόντων. Εξέφρασε, δε, την ικανοποίησή του για «το θετικό κλίμα της συζήτησης και τη θέληση όλων να εργαστούν από κοινού για τον άμεσο σχεδιασμό και προγραμματισμό των έργων που θα λύσουν το φλέγον πρόβλημα των υδάτινων πόρων στη Λακωνία».