Είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται πως τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν τόσο πολύ καιρό. Ποια ανέφεραν συχνότερα οι ασθενείς. Πόσο σοβαρή ήταν η λοίμωξη Covid-19 που αρχικά είχαν αναπτύξει.
Από το κακό στο χειρότερο πηγαίνουν οι ειδήσεις για την πανδημία που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Σαν να μην μας έφταναν όλα τα’ άλλα, μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι ένας στους δέκα ασθενείς όχι μόνο δεν γίνεται καλά όταν αναρρώνει από την οξεία λοίμωξη Covid-19, αλλά εξακολουθεί να ταλαιπωρείται από επίμονα συμπτώματα 8 μήνες αργότερα.
Έως τώρα γνωρίζαμε ότι τα επίμονα συμπτώματα διαρκούν δύο έως έξι μήνες. Ως φαίνεται όμως ο κορωνοϊός είναι πολύ πιο άτιμος απ’ ό,τι νομίζαμε.
Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε στη Σουηδία, σε δύο φάσεις. Η πρώτη ήταν το δίμηνο Απρίλιος-Μάιος 2020 και είχε συμπεριλάβει 2.149 εργαζομένους του Νοσοκομείου Danderyd, στη Στοκχόλμη. Το περίπου 19% από αυτούς είχαν αντισώματα εναντίον του νέου κορωνοϊού.
Κάθε τέσσερις μήνες στη συνέχεια και έως τον Ιανουάριο του 2021, οι ερευνητές υπέβαλλαν τους εθελοντές σε αναλύσεις αίματος. Τους ζητούσαν επίσης να συμπληρώνουν ειδικά ερωτηματολόγια που αφορούσαν την πορεία της υγείας τους.
Τον Ιανουάριο οι ερευνητές εξέτασαν τους εθελοντές οι οποίοι οκτώ μήνες νωρίτερα είχαν εκδηλώσει ήπια μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Συνολικά ήταν 323 υγειονομικοί. Το 83% ήσαν γυναίκες. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 43 έτη.
Τους εθελοντές αυτούς συνέκριναν με 1.072 συναδέλφους τους, οι οποίοι δεν είχαν νοσήσει καθόλου από κορωνοϊό όλους αυτούς τους μήνες. Το 86% ήσαν γυναίκες και η μέση ηλικία τους τα 47 έτη.
Τι έδειξε η μελέτη
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, το 26% των εθελοντών που είχε νοσήσει ο κορωνοϊός, είχαν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα που διήρκησε περισσότερο από 2 μήνες. Το σύμπτωμα αυτό ήταν ήπιας έως έντονης βαρύτητας.
Ωστόσο, το 11% των υγειονομικών που είχαν εκδηλώσει τη λοίμωξη Covid-19, εξακολουθούσαν στους 8 μήνες να έχουν τουλάχιστον ένα επίμονο σύμπτωμα. Πολλοί όμως είχαν δύο ή περισσότερα. Μάλιστα τα επίμονα συμπτώματά ήσαν αρκετά σοβαρά ώστε να επηρεάζουν αρνητικά:
Την εργασία
Την κοινωνική ζωή
Την οικογενειακή ζωή
Την καθημερινότητά τους
Τα πιο συχνά επίμονα συμπτώματα, μεμονωμένα ή σε συνδυασμό μεταξύ τους, που ανέφεραν οι ασθενείς ήταν:
Απώλεια όσφρησης (την ανέφερε το 9%)
Κόπωση (την ανέφερε το 4%)
Απώλεια γεύσης (την ανέφερε το 3,7%)
Δύσπνοια (την ανέφερε το 1,9%)
Διαταραχή του ύπνου (την ανέφερε το 2,2%)
Πονοκέφαλος (την ανέφερε το 1,5%)
«Πρέπει να δείξουμε μεγαλύτερο σεβασμό στον κορωνοϊό»
«Οι ασθενείς αυτοί είχαν ήπια μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Παρ’ όλα αυτά σημαντικό ποσοστό είχαν επίμονα συμπτώματα με επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής. Το γεγονός αυτό πρέπει να μας προβληματίσει όλους», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Sebastian Havervall, αναπληρωτής διευθυντής Παθολογίας στο Νοσοκομείο Danderyd.
Και συνέχισε: «Οι νέοι και οι υγιείς ενήλικες, καθώς και άλλες πληθυσμιακές ομάδες που δείχνουν να αψηφούν την πανδημία, πρέπει να δείξουν μεγαλύτερο σεβασμό στον κορωνοϊό. Μπορεί να επηρεάζει την ποιότητα ζωής για πολύ καιρό μετά την αρχική νόσηση. Και αυτό δεν παρατηρήθηκε σε ηλικιωμένους ούτε σε ανθρώπους που αρρώστησαν βαριά».
«Η μελέτη μας εστιάσθηκε σε σχετικά νέους και χωρίς υποκείμενα νοσήματα εργαζόμενους. Παρ’ όλα αυτά, σημαντικό ποσοστό εξ αυτών δεν είχαν κατορθώσει 8 μήνες μετά την ήπια λοίμωξη Covid-19 να ανακτήσουν πλήρως την υγεία τους», πρόσθεσε η Dr. Charlotte Thålin, ερευνήτρια στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας. «Ωστόσο οι άνθρωποι αυτοί δεν είχαν παρουσιάσει νοητικά συμπτώματα, όπως το θολωμένο μυαλό, που έχουν παρατηρηθεί για αρκετούς μήνες μετά την αρχική λοίμωξη σε άλλες πληθυσμιακές ομάδες».
Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε σε μία από τις κορυφαίες ιατρικές επιθεωρήσεις, την JAMA.