spot_img
spot_img
ΑρχικήΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ: Πώς "ξήλωσε" η αστυνομία κύκλωμα ναρκωτικών

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ: Πώς “ξήλωσε” η αστυνομία κύκλωμα ναρκωτικών

Συνελήφθησαν 33 άτομα σε μεγάλη επιχείρηση της ΕΛΑΣ με τη συνδρομή της ΟΠΚΕ Αργολίδας
Στην εξάρθρωση εγκληματικού δικτύου ναρκωτικών οδήγησαν οι πολύμηνες και εμπεριστατωμένες έρευνες αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Κορίνθου σε συνδυασμό με την κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων. Όπως διαπιστώθηκε, το κύκλωμα απαρτιζόταν από τέσσερις επιμέρους οργανώσεις, τα μέλη των οποίων δραστηριοποιούνταν συστηματικά στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην ευρύτερη περιοχή της Κορίνθου.
Η αρχή του τέλους για το συγκεκριμένο δίκτυο ναρκωτικών σήμανε τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 5 Απριλίου, όταν στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης στα Εξαμίλια Κορινθίας, συνελήφθησαν 33 ενεργά μέλη του κυκλώματος.

Η επιχείρηση για το «ξήλωμα» του κυκλώματος οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Κορίνθου, σε συνεργασία με αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής, του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, των Τμημάτων Ασφαλείας Άργους-Μυκηνών, Ναυπλίου και Τρίπολης, των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματός (ΟΠΚΕ) Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας και Δυτικής Αττικής, με τη συνδρομή αστυνομικών σκύλων ανίχνευσης ναρκωτικών από Μεσσηνία και Αργολίδα.
Κατά την επιδρομή της ΕΛΑΣ συνελήφθησαν 33 άτομα, όλοι Έλληνες, και ειδικότερα: 21 άνδρες, ηλικίας από 22 έως 55 ετών και 12 γυναίκες, ηλικίας από 19 έως 44 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για εγκληματική οργάνωση, για τα ναρκωτικά, ενώ τρεις εξ’ αυτών κατηγορούνται και για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.
Από την ενδελεχή έρευνα, εξακριβώθηκε ότι κατά το χρονικό διάστημα από τον Ιούνιο του 2020 έως και τις αρχές Απριλίου του 2021, δραστηριοποιούνταν τέσσερις αυτοτελείς εγκληματικές οργανώσεις, που διέθεταν ιεραρχική δομή, με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους. Οι οργανώσεις διακινούσαν ναρκωτικές ουσίες, όπως ηρωίνη, κάνναβη, κοκαΐνη και ναρκωτικά δισκία, στην ευρύτερη περιοχή της Κορινθίας. Για να αποφύγουν τα σύλληψη σε πιθανό έλεγχο, οι δράστες απέκρυπταν τα ναρκωτικά εντός των οχημάτων τους και σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους και ειδικές κρύπτες απόκρυψης στις οικίες τους.
Ακόμα, προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών, οι ναρκέμποροι χρησιμοποιούσαν πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις, που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών («αχυράνθρωπων»), ενώ κατά τις μεταξύ τους συνομιλίες επικοινωνούσαν με συνθηματικές εκφράσεις και προκαθορισμένο κώδικα συνεννόησης.
Παράλληλα, από τη δράση τους είχαν αποκομίσει σημαντικά χρηματικά ποσά τα οποία χρησιμοποιούσαν, κυρίως, για την κάλυψη βιοποριστικών και άλλων αναγκών.

Τα ευρήματα
Κατά τη διάρκεια της ευρείας κλίμακας επιχείρησης στην Κορινθία, διενεργήθηκαν το πρωί της Δευτέρας (5/4) έρευνες σε οικίες, αποθήκες, υπαίθριους χώρους, οχήματα των συλληφθέντων, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
• ποσότητες ηρωίνης συνολικού βάρους 749,8 γραμμαρίων,
• ποσότητες κάνναβης συνολικού βάρους 122 γραμμαρίων,
• ποσότητες κοκαΐνης συνολικού βάρους 61,1 γραμμαρίων,
• 1 περίστροφο,
• 2 κυνηγητικά όπλα,
• 36 κινητά τηλέφωνα,
• 2 ζυγαριές ακριβείας,
• 12 οχήματα, ως μέσα τέλεσης αξιόποινων πράξεων και
• το χρηματικό ποσό των 18.000 ευρώ, ως προερχόμενο από τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.
Τέλος, στο πλαίσιο των πολύμηνων ερευνών για την αποδόμηση του κυκλώματος σε προγενέστερο χρόνο είχαν κατασχεθεί:
• ποσότητες ηρωίνης συνολικού βάρους 17.763 γραμμαρίων,
• ποσότητες κοκαΐνης συνολικού βάρους 242 γραμμαρίων,
• ποσότητες κάνναβης συνολικού βάρους 13,4 γραμμαρίων,
• 14 ναρκωτικά δισκία.
Οι συλληφθέντες πρόκειται να οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κορίνθου, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται από το Τμήμα Ασφάλειας Κορίνθου, προκειμένου να διερευνηθεί η τυχόν εμπλοκή-συμμετοχή περισσοτέρων ατόμων στην υπόθεση και η ενδεχομένη διασύνδεσή τους με άλλες ομοειδείς εγκληματικές ομάδες.