Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ στη Τρίπολη- τι ζήτησε ο Μαλτέζος

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας κ. Ι. Μαλτέζος στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζο στην Τρίπολη του ανάλυσε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Αργολίδας αναφορικά με τις τελευταίες καταστροφές και του ζήτησε να γίνει αλλαγή του κανονισμού ώστε να ενταχθεί σαν ζημιογόνο αίτιο η προσυλλεκτική κηλίδωση.
Διαβάστε αναλυτικά τη δήλωση που έκανε μετά το πέρας της σύνάντησης:
“Τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο υποδεχθήκαμε σήμερα στην Τρίπολη o Περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας με τους χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες και είχαμε την ευκαιρία να του εκθέσουμε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες στην Αργολίδα από τις πρόσφατες καταστροφές στη γεωργική παραγωγή.
Προτείναμε την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ προκειμένου να ενταχθεί σαν ζημιογόνο αίτιο η προσυλλεκτική κηλίδωση των μανταρινιών ποικιλίας κλημεντίνης με σκοπό να καλύπτεται ασφαλιστικά από τον φορέα.
Με στόχο την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών βερυκόκκων αποτυπώσαμε αναλυτικά στον κ. Λυκουρέντζο τις ζημιές ύψους 60-100% από τον παγετό στις 26/3/2021 σε συγκεκριμένες παγόπληκτες περιοχές της Αργολίδας, σε Λυρκεία, Στέρνα, Καπαρέλι, Χώνικα, Τίρυνθα, Ανυφί, Μοναστηράκι, Σχοινοχώρι, Μαλανδρένι, Μπόρσα, Χούνη κα, ιδιαίτερα για τις ποικιλίες Μπεμπέκο και Τίρυνθας (κιτρινόσαρκες) καθώς και σε κοκκινόσαρκες ποικιλίες βερίκοκου.
Εκθέσαμε το πρόβλημα της επίπτωσης των χαμηλών θερμοκρασιών στην παραγωγή ναβαλίνης και new hall, καθώς οι συγκεκριμένες ποικιλίες ανθίζουν μόνο μια φορά το χρόνο με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις να έχει πληγεί ανεπανόρθωτα η ανθοφορία τους. Ζητήσαμε μάλιστα τον άμεσο έλεγχο από εκτιμητές του ΕΛΓΑ ώστε να κατυαγραφεί το μέγεθος της ζημιάς.
Αναφερθήκαμε στο πρόβλημα στις αγκινάρες των Ιρίων που έχουν σημειωθεί μεγάλες ζημιές από τον παγετό.
Με σχέδιο και συνέπεια σκοπός μας είναι να είμαστε σε θέση να στηρίζουμε με πράξεις τον αγρότη όταν έχει ανάγκη και δοκιμάζεται από καταστροφικές ζημίες”.