spot_img
spot_img
ΑρχικήΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥΜητρώο βοσκοτόπων ετοιμάζει η Πελοπόννησος

Μητρώο βοσκοτόπων ετοιμάζει η Πελοπόννησος

Πως θα αξιοποιηθεί η απογραφή με τη χρήση νέων τεχνολογιών
Την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ έθεσε ο Νίκας στον Λιβανός
Μακρά συνάντηση είχε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας την Παρασκευή 2/4 με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό, στην οποία συζητήθηκε σειρά θεμάτων που αφορούν στον πρωτογενή τομέα της Περιφέρειας.
Μεταξύ άλλων, υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου και της Περιφέρειας για την εκπόνηση διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης για εκτάσεις συνολικού εμβαδού 7.357.394 στρεμμάτων στις πέντε περιφερειακές της ενότητες. Ο προϋπολογισμός της σύμβασης ανέρχεται σε 3.310.827,49 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, πίστωση που θα προκύψει από: α) την είσπραξη των τελών βόσκησης της Περιφέρειας και β) από πόρους του Ταμείου Γεωργίας και Κτηνοτροφίας.
Στο πλαίσιο της σύμβασης, η Περιφέρεια καθίσταται αρμόδια για την σύνταξη μελετών διαχείρισης των βοσκήσιμων γαιών, οι οποίες θα έχουν ως επιδίωξη την αειφορική αξιοποίησή τους, προς όφελος της βιώσιμης ανάπτυξης της κτηνοτροφίας και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.
Στόχος της σύμβασης είναι η πλήρης και αντικειμενική απογραφή της φυσιογνωμίας, του καθεστώτος χρήσης και του παραγωγικού δυναμικού των βοσκήσιμων γαιών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, με σύγχρονες τεχνολογίες, προκειμένου να γίνει ο χωρικός προσδιορισμός, να είναι γνωστή η ακριβής επιφάνειά τους, η αξιόπιστη εκτίμηση της βοσκοϊκανότητάς τους, η λιβαδική κατάσταση και να καταστεί δυνατή η διαίρεσή τους σε λιβαδικές μονάδες, οι οποίες θα κατανεμηθούν στη συνέχεια στους κτηνοτρόφους, ούτως ώστε να εξατομικευτεί η χρήση τους.

Επί τάπητος ο εκσυγχρονισμός του κανονισμού του ΕΛΓΑ
Ο εκσυγχρονισμός του κανονισμού του ΕΛΓΑ αναφορικά με τις αποζημιώσεις ήταν ένα ακόμα ζήτημα που εμπεριείχε η ατζέντα Νίκα προς το υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Αφορμή στάθηκε η πρόσφατη καταστροφή σε κηπευτικές και δενδρώδεις καλλιέργειες από την πρόσφατη χαλαζόπτωση στην περιοχή της Τριφυλίας, σχετικά με τις οποίες ενημέρωσε τον υπουργό ο περιφερειάρχης.
«Με αφορμή το συγκεκριμένο ζήτημα, έθεσα και πάλι στον υπουργό το θέμα εκσυγχρονισμού του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε μεταξύ άλλων να συνυπολογίζεται πλέον και η επίπτωση από την κλιματική αλλαγή, καθώς επίσης και να γίνονται εκτιμήσεις με βάση τη σύγχρονη πραγματικότητα, μιας και η ασφάλεια του αγροτικού εισοδήματος αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη», τόνισε ο περιφερειάρχης. Αξίζει να σημειωθεί ότι, με την παρέμβασή του αυτή, ο περιφερειάρχης μετέφερε κι ένα διαχρονικό αίτημα εκατοντάδων παραγωγών και φορέων της Λακωνίας, οι οποίοι αξιώνουν την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του ΕΛΓΑ. Κι αυτό, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις στο παρελθόν, αγρότες μένουν εκτός του μηχανισμού έγκρισης και καταβολής αποζημιώσεων, όταν οι καλλιέργειές τους υφίστανται εκτεταμένες ζημιές συνέπεια ακραίων καιρικών φαινομένων.
Ο Π. Νίκας γνωστοποίησε, επιπλέον, ότι μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη 7 Απριλίου αναμένεται στην Τρίπολη, για θέματα του ΕΛΓΑ, ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανδρέας Λυκουρέντζος -με τον οποίον ο περιφερειάρχης, ευρισκόμενος στο υπουργείο, είχε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία. Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, σημείωσε ο περιφερειάρχης, θα έχει συναντήσεις για θέματα του Οργανισμού, ενώ θα προβεί και σε ανακοινώσεις σχετικά με αποζημιώσεις σε επίπεδο Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Διαβεβαίωση για αύξηση της πίστωσης δακοκτονίας
Στην ίδια συνάντηση, ο Π. Νίκας έθεσε για μία ακόμα φορά το θέμα της επιπλέον χρηματοδότησης του προγράμματος δακοκτονίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
«Η Περιφέρεια αιτείται πρόσθετη πίστωση 1,2 εκ ευρώ για τη δακοκτονία προκειμένου να προστατευθεί αποτελεσματικά η ελαιοπαραγωγή της», σημείωσε ο περιφερειάρχης, ο οποίος εξέφρασε διαμαρτυρία προς τον υπουργό για την μη ικανοποίηση μέχρι τώρα του σχετικού της αιτήματος. Παράλληλα, ο Π. Νίκας ζήτησε να αιτιολογηθεί η διάθεση πρόσφατα από την πολιτεία ανάλογης αύξησης σε άλλες ελαιοπαραγωγικές περιφέρειες, σημειώνοντας ότι «σκοπός δεν είναι να μειωθούν οι παροχές προς άλλες Περιφέρειες, αλλά να αυξηθούν αυτές προς την δική μας για να προστατευθεί αποτελεσματικά η ελαιοπαραγωγή».
Ο υπουργός δήλωσε ότι από την πλευρά του ότι έχει εισηγηθεί θετικά προς το Υπουργείο Εσωτερικών για την αύξηση της πίστωσης δακοκτονίας προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Επιπλέον, γνωστοποίησε ότι σύντομα θα επισκεφθεί την Περιφέρεια για συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες, αλλά και με φορείς του πρωτογενή τομέα, σχετικά με θέματα που αφορούν στη νέα ΚΑΠ, στην αγροτική ανάπτυξη κ.α.
Σύσκεψη για την ελιά Καλαμών
Εν τω μεταξύ, στην Αθήνα μεταβαίνει σήμερα Τρίτη 6/4, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, όπου στις 2:00 μμ θα μετάσχει σε σύσκεψη, την οποία συγκαλεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, με αντικείμενο την ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας. Στη σύσκεψη θα λάβουν μέρος, επίσης, εκπρόσωποι της Λακωνίας και της Μεσσηνίας.