spot_img
spot_img
ΑρχικήΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΑΧΑΪΑΠελετίδης σε Πέτσα: Η Πάτρα είναι με την "πλάτη στο τοίχο"-πάρτε μέτρα

Πελετίδης σε Πέτσα: Η Πάτρα είναι με την “πλάτη στο τοίχο”-πάρτε μέτρα

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης,  το είχε πρωί της Κυριακής, συνάντηση στο Δημαρχείο με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Δήμαρχος επέδωσε στον Αναπληρωτή Υπουργό επιστολή σχετικά με τα μέτρα έκτακτης ανάγκης κατά της πανδημίας που οφείλει να λάβει έστω και τώρα η κυβέρνηση, για τις προτάσεις που έχει καταθέσει στην κυβέρνηση εδώ κι ένα χρόνο ο Δήμος, για το άνοιγμα του λιανεμπορίου στην πόλη της Πάτρας και την στήριξη των αυτοαπασχολούμενων εμπόρων και επαγγελματιών που βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο.
Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:
Κύριε Υπουργέ,
Η επίσκεψή σας στην πόλη μας, τη βρίσκει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, με την «πλάτη στον τοίχο» εξαιτίας της πανδημίας και της έλλειψης ουσιαστικών μέτρων πρόληψης της διασποράς του covid-19.
Δυστυχώς, ενώ αυτό αναγνωρίζεται από την Κυβέρνηση στις διάφορες συσκέψεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης, παρακολουθούμε μία εκτενή περιγραφή και έκφραση ικανοποίησης για τα μέτρα που έλαβε μέχρι σήμερα.
Όταν μία πόλη, μία χώρα, βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αυτό απαιτεί και μέτρα εκτάκτου ανάγκης. Παρά τις συνεχείς προτάσεις μας εδώ και ένα χρόνο, για λήψη μέτρων όπως: μαζικά τεστ στους μεγάλους χώρους εργασίας, αποσυμφόρηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για να υλοποιηθεί η αναγκαία ιχνηλάτηση και η επιδημιολογική παρακολούθηση, να «τρέξει» ο εμβολιασμός του πληθυσμού με πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, να ενισχυθούν τα δημόσια Νοσοκομεία, να επαναλειτουργήσει το Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος, να προχωρήσει η επίταξη μεγάλου ιδιωτικού Νοσοκομείου της πόλης, αυτά δεν έγιναν δεκτά.
Οι ενενήντα φορείς της πόλης διεκδικούν αυτά τα αιτήματα, συνεχίζουν την προσπάθεια και η ζωή τους δίνει δίκιο.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον η Κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει το λιανεμπόριο σε όλη τη χώρα και μάλιστα χωρίς να παίρνει αυξημένα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, με εξαίρεση την πόλη μας, τη Θεσσαλονίκη και την Κοζάνη, λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου.
Η Κυβέρνηση γνωρίζει ότι φτάσαμε ως εδώ με τα καταστήματα κλειστά, με lockdown. Έχει αποδειχτεί ότι υπερμεταδότες του ιού δεν είναι οι μικρομεσαίοι του λιανεμπορίου, το αντίθετο, όσο λειτουργούσαν έδωσαν διαπιστευτήρια στην τήρηση των ιατρικών πρωτοκόλλων, σε αντίθεση με τους μεγάλους του χώρου, όπου υπήρχαν αναμονές, ουρές, προβλήματα.
Η Κυβέρνηση πρέπει να επανεκτιμήσει την απόφασή της. Να ανοίξουν τα μαγαζιά στην πόλη μας, όπως σε όλη τη χώρα, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Οι αυτοαπασχολούμενοι έμποροι, επαγγελματίες, βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο, εξαιτίας του τρόπου διαχείρισης της πανδημίας από την Κυβέρνηση. Η οικονομική τους κατάσταση επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, αντιμετωπίζουν ζημιές από τους προηγούμενους μήνες, συσσωρευμένα χρέη. Οδηγούνται στην καταστροφή. Οι πολυεθνικές, οι «όμιλοι», τρίβουν τα χέρια τους, γιατί θα επιτευχθεί ο στρατηγικός στόχος τους να απαλλαγούν από τους ενοχλητικούς μικρομεσαίους. Στο χέρι του λαού είναι εάν θα τους κόψει τη χαρά ή όχι.
Η Κυβέρνηση οφείλει να πάρει μέτρα στήριξης, άμεσου και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, όπως η διαγραφή χρεών σε εφορία και τράπεζες, η μείωση φορολογίας και η επαναφορά αφορολόγητου ορίου. Να μη γίνεται διακοπή ρεύματος στα καταστήματα από τους παρόχους ενέργειας.
Κύριε Υπουργέ,
Η περίοδος που διανύουμε είναι πολύ κρίσιμη. Είναι αναγκαίο τώρα να παρθούν μέτρα προστασίας παντού, ιδιαίτερα στους χώρους δουλειάς. Ως Δήμος, μετά την άδικη, απαράδεκτη ενέργεια της Κυβέρνησης να σταματήσει τα rapid tests στον Κοινωνικό Οργανισμό, στο Βοήθεια στο Σπίτι, στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμΕΑ, προχωρήσαμε στην παραγγελία tests που θα τα κάνουμε με δικές μας δυνάμεις στον εργασιακό χώρο του Δήμου.
Η μετάθεση της ευθύνης στο λαό, η αυτοδιάγνωση με τα self-tests, δεν είναι μέτρα αντιμετώπισης καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης.
Ο Δήμος, στο μέτρο των δυνατοτήτων, θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του να περιορίσει τη διασπορά, για την προστασία της υγείας των συμπολιτών μας.
Ο Δήμαρχος Πατρέων
Κώστας Πελετίδης