Εξασέλιδο αφιέρωμα στα Μέθανα και την ελληνική νηστεία στο Marie Claire Ουγγαρίας

Την τιμητική τους έχουν τα Μέθανα και η γαστρονομία της περιοχής, στο τρέχον τεύχος του περιοδικού Marie Clair στην Ουγγαρία. Ο μπλόγκερ Kristof Stainer που τον τελευταία καιρό ζει στα Μέθανα, αφιέρωσε 6 σελίδες στου Ουγγρικό γυναικείο περιοδικό με θέμα την Πασχαλινή νηστεία στην Ελλάδα, που καθαρίζει το σώμα και απελευθερώνει την ψυχή.
Ο δημοσιογράφος περιηγήθηκε στην χερσόνησο, γνωρίζοντας τους γείτονες του και τα νηστίσιμα των Μεθάνων.
«Ξέρεις, οι κάτοικοι εδώ ήταν πολύ φτωχοί – οι Έλληνες των αγροτικών περιοχών έτρωγαν πάντα ό, τι καλλιεργούσαν ή ό, τι βρήκαν περπατώντας στα βουνά, τις κοιλάδες και ο, τι ψάρευαν στην θάλασσα».
του εξήγησε η επιχειρηματίας Κατερίνα Οικονόμου, καρδιά και ψυχή του μοναδικού «concept store» στην πόλη των Μεθάνων.
Ο vegan δημοσιογράφος από την στιγμή που μετακόμισε για να ζήσει στα Μέθανα, βρέθηκε μπροστά σε μια ευχάριστη γαστρονομική έκπληξη, καθώς τα προϊόντα και η δίαιτα των Μεθάνων, χαρίζουν αμέτρητες επιλογές στους βίγκαν, διαπιστώνοντας πως αυτό δεν οφείλεται σε κάποιου είδους μόδα, αλλά είναι βαθιά ριζωμένο στην γαστρονομική παράδοση της περιοχής και των κατοίκων.
“Έμαθα από τους παππούδες μου ότι το ανθρώπινο σώμα δεν χρειάζεται κρέας, γάλα και αυγά κάθε μέρα, αλλά ούτε καν λάδι. Πολλοί από τους λιγότερο θρησκευόμενους Έλληνες νηστεύουν, απλά και μόνο για να απαλλαγούν από τις τοξίνες και να αισθανθούν ελαφρύτεροι και πιο υγιείς. Γι ‘αυτό αρρωσταίνουμε σπάνια και το προσδόκιμο ζωής των Ελλήνων είναι 82 χρόνια” του εξήγησε η Κατερίνα.
“Δηλαδή 40 μέρες πριν το Πάσχα, όλοι οι θρησκευόμενοι άνθρωποι γίνονται βίγκαν;” ρώτησε ο Κριστόφ την Κατερίνα. “Όχι μόνο πριν από το Πάσχα. Πολλοί άνθρωποι νηστεύουν κάθε Τετάρτη και Παρασκευή όλο το χρόνο – και όχι μόνο θρησκευόμενοι” του απάντησε η Κατερίνα.
Το άρθρο που φιλοξενείται στο Marie Clair Ουγγαρίας, περιέχει νηστίσιμες συνταγές από τα Μέθανα και νησιά του Σαρωνικού, καθώς ο δημοσιογράφος συμπεριέλαβε στην έρευνα και συνεντεύξεις με εστιάτορες και με τον ιερέα Δαμασκηνό Μούρτζη από την Αίγινα.
Φάβα, γεμιστά και αρτοσκευάσματα είναι μερικά από τα νηστίσιμα που τράβηξαν την προσοχή του.